Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη κατοικία: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον φορέα απόκτησης σπιτιών

Ξένοι και Έλληνες επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύσταση του φορέα που θα αγοράζει πρώτες κατοικίες δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρώτη κατοικία: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον φορέα απόκτησης σπιτιών

Στις αρχές του 2021 εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι έτοιμος ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης κατοικιών, η σύσταση του οποίου προβλέπεται από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Αυτό ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές που χειρίζονται το θέμα του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Όπως σημειώθηκε, ο φορέας θα προκύψει μετά από διαγωνισμό που εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί προς το τέλος Οκτωβρίου, ενώ όσον αφορά την κεφαλαιακή του επάρκεια, τόνισε ότι θα πρέπει να διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορεί να αγοράζει τις κατοικίες που θα αποκτά μέσω των διαδικασιών πτώχευσης. Τόνισε, δε, ότι για τον φορέα υπάρχει πολύ ενεργό ενδιαφέρον και από ξένους και από εγχώριους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας από τους πτωχεύσαντες ιδιώτες, επισημάνθηκε ότι αυτή (η δυνατότητα) δίνεται βάσει νόμου στα 12 έτη, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το αν τα ενοίκια που θα καταβάλλονται εντός της 12ετίας θα λαμβάνονται υπόψη για την απομείωση του τιμήματος επαναγοράς, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

«Η τιμή πώλησης θα είναι η τρέχουσα εμπορική αξία της κατοικίας», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο πρώην κάτοχος θα πρέπει να καταβάλει τα ενοίκια 12 ετών και μετά να ζητήσει την επαναπόκτηση του ακινήτου που χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία.

Ως προς το ύψος του ενοικίου, ανέφερε ότι αυτό θα προκύπτει από εξίσωση, δηλαδή της αξίας και της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικών πτωχεύσεων κατόπιν αιτήσεων των τραπεζών, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα πάγωναν, για όσο απαιτείται να εκδικαστεί η αίτηση, οι δυνατότητες των τραπεζών να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους, ενώ και στην περίπτωση εκδίκασης, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να «μοιραστούν» το προϊόν. 

Στην επισήμανση ότι τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται στο νέο πλαίσιο, ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην πτώχευση, είναι πολύ χαμηλά, υποστηρίχθηκε ότι λήφθηκαν υπόψη τα στοιχεία βάσει των οποίων με νόμο του 2017, χαρακτηρίζεται κάποιος ως «ευάλωτος». Για τους τελευταίους θα υπάρχει και πρόνοια επιδότησης του ενοικίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v