Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Βρυξελλών σε μόνιμες μειώσεις φόρων

Τεστ αλληλεγγύης η αποδοχή της αύξησης των αμυντικών δαπανών, λένε πηγές. Μετά το Eurogroup της Παρασκευής θα κλείσει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ. Πιέσεις από χώρες του Βορρά για γρήγορη άρση της χαλάρωσης, αλλά και έντονη μεταβλητότητα στις προβλέψεις για το 2021 λόγω Covid-19.

«Οχι» Βρυξελλών σε μόνιμες μειώσεις φόρων

Βερολίνο, ανταπόκριση

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές και έχουμε αποφασίσει από κοινού ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προαναγγελθούν τώρα μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξημένες παροχές, που ενδέχεται να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμο πρόβλημα στον ελληνικό προϋπολογισμό», ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί αυτή τη λογική» και «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».

«Ήμασταν σε επαφή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Υπάρχει έντονο κλίμα αβεβαιότητας και συνιστούμε σύνεση, ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις της Covid-19 στην ελληνική οικονομία μετά την τουριστική περίοδο, η οποία, όπως μαθαίνω, ήταν τελικά μια πρόκληση», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «οποιεσδήποτε ‘προσθέσεις’, που δεν είναι στην ίδια γραμμή που έχουμε συναποφασίσει, θα αποτυπωθούν στην 7η εποπτική αξιολόγηση» η οποία, κατά τον αξιωματούχο, θα δημοσιευθεί τελικά προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να αποτιμά και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Το παζάρι Βορρά - Νότου για «χαλαρό» 2021

Πάντως, πηγή του Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr ότι μια «δημιουργική ασάφεια» ως προς τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις από την Covid-19 και η «κόντρα» για το πώς θα λειτουργήσει η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής» για το 2021 ίσως βοηθήσει αυτή τη χρονική στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να σπρώξει στο πακέτο της ΔΕΘ και άλλα μέτρα της τελευταίας στιγμής, τα οποία μπορεί να συζητήσει αργότερα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021 με την Κομισιόν.

Η απόφαση για μια τέτοια ενέργεια αναμένεται αφού ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χ. Σταϊκούρας «σφυγμομετρήσει» την ατμόσφαιρα στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του Βορρά ήθελαν την κατάργηση της ρήτρας διαφυγής για το 2021 και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2022.

Όμως, η άνοδος των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μέσα στο καλοκαίρι, οι φόβοι για νέα έξαρση τον χειμώνα και ο προβληματισμός για το πότε θα μπορεί να είναι έτοιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ελαττώνει τις πιθανότητες για τέτοια σκληρή απόφαση. Ετσι, η ρήτρα διαφυγής αναμένεται να παραμείνει και το 2021, ίσως με κάποιες προϋποθέσεις.

Πάντως η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει στη ρητορική της: Της χώρας που έχει πληγεί σε πολλούς τομείς λόγω του ιού και συνεπώς χρειάζεται χώρο και δημοσιονομική χαλάρωση ή αυτής που ανακάμπτει γρήγορα και μπαίνει σε τροχιά επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας;

Μερικοί υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν το πρώτο και άλλοι, το δεύτερο. Διγλωσσία δεν μπορεί να υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα, καθώς ανάλογα της γραμμής που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, έτσι θα αντιμετωπίζεται η χώρα από τους εταίρους και από την Κομισιόν, όταν έρχεται η ώρα του «λογαριασμού».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κρατά χαμηλά τον πήχη και διαμηνύει προς το εσωτερικό της χώρας ότι οι παροχές που έρχονται θα είναι «ρεαλιστικές». Μίλησε στην ΕΡΤ για σωστό προγραμματισμό των ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι λόγω της έλλειψης δεδομένων για το πότε θα ολοκληρωθεί η κρίση, θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. «Δεν πετάμε λεφτά από το παράθυρο αλλά κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη», δήλωσε.

Τεστ αλληλεγγύης οι αμυντικές δαπάνες

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο Euro2day.gr ότι «ο προγραμματισμός για αύξηση των αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης».

«Οι αμυντικές δαπάνες είχαν σχεδόν μηδενιστεί τα προηγούμενα χρόνια από τα αλλεπάλληλα μνημόνια» είπε. «Οι καιροί αλλάζουν όπως και οι ανάγκες της χώρας. Έχουμε πλέον την κυριότητα του προϋπολογισμού μας». Συνέχισε λέγοντας ότι «επιτάσσεται η οργάνωση της άμυνάς μας, με γνώμονα τις προκλήσεις» και χαρακτήρισε «τεστ αλληλεγγύης από την ΕΕ» την αποδοχή της αύξησης των κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 μέχρι και τη λήξη των μνημονίων, τόσο η τρόικα όσο και οι εταίροι σχεδόν επέβαλαν τη μείωση των κονδυλίων για την άμυνα, με τη δικαιολογία της ανάγκης για δραστικές περικοπές δημόσιων δαπανών.

Η (σχεδόν εμμονική) ετήσια «σύσταση» είχε κορυφωθεί στην ευθεία και δημόσια παρέμβαση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να απομακρυνθεί ο Πάνος Καμμένος από το υπουργείο Άμυνας, γιατί δεν δεχόταν τις μειώσεις που ήθελε να επιβάλει η τρόικα.

Ο κ. Σταϊκούρας πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, δεν απέκλεισε η ενίσχυση προς τις Ένοπλες Δυνάμεις να ξεκινήσει ακόμα και φέτος (ήδη άλλωστε ανακοινώθηκε αύξηση του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό), συνδέοντάς την ωστόσο με την είσπραξη των φόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Βερολίνο από χθες, ώστε να πραγματοποιήσει μια σειρά κρίσιμων επαφών, ειδικότερα με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς και τον εκπρόσωπο της Γερμανίας στο EuroWorking Group Γιορκ Κούκις, που είναι προγραμματισμένες για σήμερα το πρωί.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ραλφ Μπρινκχάους, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόνοχιου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v