Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά και σενάρια για μειώσεις φόρου

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα, που στέλνουν λογαριασμό 2,5 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες. Ποιοι μπορούν να ελπίζουν σε λιγότερο φόρο από το 2021. Πώς επηρεάζει τα δεδομένα η πανδημία και η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά και σενάρια για μειώσεις φόρου

Θέμα ημερών είναι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στο Τaxisnet, με περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να εξοφλήσουν φόρο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο.

Όπως έχει ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου και το δοσολόγιο της εφορίας προβλέπει φέτος εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση, αλλά υπολογίζεται πως -όπως έγινε και πέρυσι- περίπου 1 εκατομμύριο (από τα συνολικά 7 εκατομμύρια) ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στον βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, με τις προσδοκίες νέων μειώσεων να μετατίθενται -λόγω πανδημίας- για το 2021.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών εντός του 2020, η οποία, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, θα οδηγούσε σε νέα μείωση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Τα σχέδια έχουν πάρει αναβολή για το 2021 και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη αναμένονται σχετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει προαναγγείλει και ειδική μέριμνα για τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτητών ακινήτων σε πολύ μικρά νησιά, ενώ στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν σκέψεις τόσο για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου (σχετική εισήγηση και από την Επιτροπή Πισσαρίδη) όσο και για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Και φέτος τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο ενώ για τον ΕΝΦΙΑ φορολογούνται με 1 ευρώ το στρέμμα.

Οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αυξήσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ κατά 500 εκατ. ευρώ, εάν δεν μεσολαβούσαν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του. Αυτός ακριβώς ο δημοσιονομικός χώρος σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξουν νέες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ με μόνιμο χαρακτήρα, σε αντιδιαστολή με την πλειοψηφία των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, όπου εξαιτίας της συγκυρίας, οι παρεμβάσεις θα είναι προσωρινές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v