Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στις χορηγήσεις «Χρυσής Βίζας» για αγορά ακινήτων

Πώς ο κορωνοϊός έθεσε εκτός... λειτουργίας το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει δυναμικά. Στην κορυφή, με μεγάλη απόσταση, οι Κινέζοι. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι. Πώς κατανέμονται οι άδειες διαμονής που μοιράστηκαν ανά χώρα.

Ελεύθερη πτώση στις χορηγήσεις «Χρυσής Βίζας» για αγορά ακινήτων

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα». Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χορηγήθηκαν μόλις 368 άδειες διαμονής πενταετούς διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών (πλην ΕΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα ίδια στοιχεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 χορηγήθηκαν 3.428 άδειες διαμονής, επίδοση η οποία είναι μακράν η καλύτερη από την έναρξη ισχύος του προγράμματος, το 2014.

Το αίτιο της… κατακρήμνισης δεν είναι άλλο από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δεν επέτρεψε στους Κινέζους, οι οποίοι είναι μακράν οι καλύτεροι πελάτες, να επισκεφτούν την Ελλάδα και να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους υπηκόους-υποψήφιους επενδυτές των άλλων χωρών.

Ως προς τη βαρύτητα των Κινέζων να συντηρήσουν ακόμη και από μόνοι τους το πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία καθώς από τις 7.903 συνολικά άδειες διαμονής, οι 5.869 έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι χορηγήσεις προς Τούρκους, οι οποίες αριθμούν τις 527, ενώ στην τρίτη θέση είναι οι υπήκοοι Ρωσίας, με 339 άδειες, οι οποίοι σημειωτέον φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα μας.

Τη λίστα των πρώτων δέκα θέσεων συμπληρώνουν οι υπήκοοι του Λιβάνου με 158 άδειες, της Αιγύπτου με 155, του Ιράν με 124, του Ιράκ με 94, της Ιορδανίας με 68, της Ουκρανίας με 58, της Συρίας με 57, ενώ οι υπόλοιπες 454 άδειες έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η σειρά κατάταξης δεν αλλάζει και ως προς τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και τα μέλη των οικογενειών τους ανά χώρα, πλην της εισόδου των ΗΠΑ στην όγδοη θέση. Συγκεκριμένα, από τις 23.618 άδειες διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους, οι 17.794 έχουν αποκτηθεί από τους Κινέζους, οι 1.424 από Τούρκους, 902 από Ρώσους, 502 από Λιβανέζους, 386 από Ιρανούς, 375 από Αιγύπτιους, 367 από Ιρακινούς, 205 από Ιορδανούς, 193 από υπηκόους των ΗΠΑ, 191 σε Σύρους και 1.279 άδειες σε υπηκόους λοιπών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v