Στέλνει ραβασάκια η ΑΑΔΕ σε 100.000 φορολογούμενους

Μπαράζ ειδοποιήσεων για εισοδήματα που εμφανίζονται να μην έχουν δηλωθεί στέλνει άμεσα η Εφορία. Στο στόχαστρο και οι συναλλαγές μέσω Airbnb καθώς η ΑΑΔΕ αποκτά πρόσβαση σε έσοδα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα.

Στέλνει ραβασάκια η ΑΑΔΕ σε 100.000 φορολογούμενους

Το my DATA είναι ένα έργο, το οποίο έχει προχωρήσει πάρα πάρα πολύ, είναι ένα έργο το οποίο είναι σχεδιασμένο για όλες τις επιχειρήσεις, τόνισε ο Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο Olympia Forum. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η ΑΑΔΕ στέλνει χιλιάδες ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους για εισοδήματα που εντόπισε αλλά δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Αποκάλυψε επίσης ότι αναμένονται στοιχεία και από τρεις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε ότι αφορά το my DATA, εξήγησε ότι υπάρχουν λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις, και η βασική του ιδέα είναι απλή: τα παραστατικά όλων των επιχειρήσεων, χονδρικής και λιανικής, διαβιβάζονται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ και συνθέτουν τη λογιστική και φορολογική τους εικόνα, συνθέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, συνθέτουν το mydata.

«Αυτό γίνεται μέσω τεσσάρων καναλιών επικοινωνίας. Το πρώτο κανάλι είναι αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου, το οποίο ενεργοποιήσαμε τον Ιούλιο. Τα άλλα τρία κανάλια είναι: το ένα η απευθείας επικοινωνία των λογισμικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, το τρίτο κανάλι είναι για τις μικρές επιχειρήσεις, μια απλή φόρμα καταχώρησης παραστατικών, την οποία από το Νοέμβριο θα μπορούμε να προσφέρουμε και ως λύση έκδοσης παραστατικών και το τέταρτο  είναι το κανάλι της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων μας».

«Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τα βήματα, το βαθμό ωριμότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι επιχειρήσεις και οι λογιστές και οι εταιρείες πληροφορικής, πάντως μπορώ να σας πω ότι είναι ένα συνολικό πρόγραμμα, ένα συνολικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις, πάρα πολύ πρωτοποριακό, ελάχιστες χώρες στον πλανήτη έχουν τεχνική λύση σαν αυτή που εμείς έχουμε εισαγάγει», υποστήριξε.

Διασταυρώσεις για κρυμμένα εισοδήματα

«Στα τέλη Ιανουαρίου υιοθετήσαμε, οριστικοποιήσαμε, τους κανόνες και τις διαδικασίες δύο νέων σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων, έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις. Είναι ελεγκτικές μέθοδοι, που προηγμένες φορολογικές διοικήσεις χρησιμοποιούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να εντοπίζουν, αν θέλετε, κρυμμένα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ο κορονοϊός μας βρήκε πάνω στην προσπάθεια αυτή. Αναγκαστικά, όπως και σε όλο τον πλανήτη, αν θέλετε, γιατί παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις και σε άλλες φορολογικές διοικήσεις, οι προτεραιότητες άλλαξαν».

«Προτεραιότητα πλέον ήταν και είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θυμίζω αναπτύξαμε, σε εξαιρετικά γρήγορο χρόνο, μία σειρά πλατφορμών για τη χορήγηση ενισχύσεων στους πολίτες. Μόνο από το mybusinessupport έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις πάνω από δυο δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή, χωρίς μία επίσκεψη στην εφορία. Πλέον, όμως, πρέπει να γίνουν και κάποιες διασταυρώσεις. Ήδη, λοιπόν, έχουμε εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, είτε ξέχασαν να δηλώσουν τρέχουσες αμοιβές του 2014 και βεβαίως είναι και η πρώτη χρονιά όπου θα εφαρμόσουμε και την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό. Θα σας έλεγα ότι έχουμε περίπου 100.000 τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι προς εξέταση και για τις οποίες από τη Δευτέρα (σημ. Σήμερα) θα αρχίσουμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στους πολίτες, επισημαίνοντας τα δικά μας ευρήματα και καλώντας τους είτε να δικαιολογήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ορθό, είτε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε εμείς στον καταλογισμό.

Στοιχεία από πλατφόρμες διαμοιρασμού

«Ένα άλλο σημαντικό έργο διασταύρωσης για το οποίο είμαστε πάρα πολύ, αν θέλετε, χαρούμενοι, διότι είναι προϊόν μιας πολύ πρωτοποριακής νομοθεσίας, είναι η λήψη πληροφοριών από τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Ήδη, έχουμε ζητήσει από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μας αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, στοιχεία εισοδημάτων των ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019 και από του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα στοιχεία να τα λαμβάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα εισαγάγουμε κι εμείς στις φορολογικές δηλώσεις.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ήταν προϊόν και της συνεργασίας που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, στο να εισαγάγουμε ένα πλαίσιο διατάξεων, το οποίο έθεσε πολύ σοβαρούς κανόνες στο τί πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες αυτές στη χώρα μας. Για μας, είναι πολύ σημαντικό όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από πού, από ποια περιοχή της Γης δραστηριοποιούνται, να τηρούν τους ίδιους κανόνες. Είμαστε, αν θέλετε, πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να καλέσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τυχόν ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v