Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αισιόδοξος ο στόχος ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 7,5% το 2020

Τις μεγάλες αβεβαιότητες που προκαλεί η πανδημία επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις που ενσωματώνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αισιόδοξος ο στόχος ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 7,5% το 2020

Ιδιαίτερα αισιόδοξο θεωρεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τον στόχο για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021, ο οποίος ενσωματώνεται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως διατυπώνεται σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες αβεβαιότητες.

Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίτευξή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι παραδοχές που τον υποστηρίζουν». Από αυτές, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν:

  1. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 (ύφεση 8,2%)
  2. Η σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
  3. Ηεπιτυχής υλοποίηση του προγραμματισμού για τη στήριξη των επενδύσεων και η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021.
  4. Η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του αποπληθωριστή.
  5. Ηεξέλιξη της απασχόλησης και των αμοιβών της μισθωτής εργασίας.
  6. Η πολλαπλασιαστική επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

«Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της μεγάλης τρέχουσας αβεβαιότητας, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Προσχέδιου του Προϋπολογισμού 2021».

Σύμφωνα με τον πίνακα των προβλέψεων που ενσωματώνονται στην έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και αποτυπώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού η ανεργία από 18,6% φέτος θα υποχωρήσει στο 16,5% το 2021, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 5,2% μετά από βουτιά 4,7% φέτος, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5,8% μετά από πτώση 6% και η δημόσια κατανάλωση αντίστροφα θα περιοριστεί κατά 1,8% μετά από φετινή άνοδο κατά 1,7%.

Το 2021 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έκρηξη επενδύσεων με ρυθμό 30,4% μετά από πτώση 10,9% φέτος, αύξηση εισαγωγών κατά 18% (-15,1% φέτος) και εξαγωγών κατά 22,2% (-24,7%), με τον αποπληθωριστή ΑΕΠ σε θετική μεταβολή 1%, μετά από αρνητική μεταβολή -0,8% το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v