Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Μπαράζ αιτημάτων προς την κυβέρνηση

Οι φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης επανέλαβαν τα θεσμικά τους αιτήματα προς την κυβέρνηση, με πρώτο τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων στις καλύψεις ζωής και περιουσίας. Καλές προθέσεις αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ασφαλιστικές: Μπαράζ αιτημάτων προς την κυβέρνηση

Καλό κλίμα, κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά όχι κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για μέτρα υπέρ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της διαδικτυακής συνάντησης που έλαβε χώρα την Τετάρτη, προκειμένου να παρουσιαστεί η μελέτη της ICAP για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και στην οποία συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τη θερμή τους πίστη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα μέτρα στήριξης έναντι της πανδημίας, αλλά και στη δρομολόγηση των PEPPs (ατομικά πανευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προγράμματα), που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για επικείμενα μέτρα που θα έρθουν υπέρ του ασφαλιστικού κλάδου, επαναλαμβάνοντας πως οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι θετικές και πως θα… ήθελε να είναι ασφαλιστής επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού κλάδου δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τα πάγια αιτήματα του κλάδου. Έτσι, το σύνολο των παραγόντων της αγοράς (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, άλλες ενώσεις διαμεσολαβούντων) έθεσαν το θέμα της ανάγκης θέσπισης φορολογικών κινήτρων τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στους γενικούς κλάδους πλην οχημάτων, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να ασφαλιστούν.

«Οι Έλληνες πολίτες είναι επικίνδυνα ανασφάλιστοι. Σχετικά φορολογικά κίνητρα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το πρώτο στη λίστα των αιτημάτων των διαμεσολαβητών στη σχετική μελέτη της ICAP.

Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα των συμπράξεων του ασφαλιστικού κλάδου με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις τελευταίες καταστροφές που σημειώθηκαν σε Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Εύβοια και άλλα μέρη της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έθεσε εκ νέου το θέμα συνεργασίας του κλάδου με το δημόσιο, προκειμένου κάποια δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικών που λιμνάζουν σήμερα στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα και να χρηματοδοτήσουν μακροχρόνια αναπτυξιακά έργα. «Οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου έχουν ανεβεί στα 17 δισ. ευρώ και δεν βρίσκονται όλες στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά (κάτω από το 50% βρίσκεται στην Ελλάδα).

Προφανές είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ορίζει ως τον δεύτερο πυλώνα σε υποχρεωτική και πλήρως ανταποδοτική βάση, ευελπιστώντας να διαδραματίσουν και αυτές ρόλο στα τεκταινόμενα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σχετικά, αλλά το ίδιο είχε πράξει και πέρυσι, χωρίς ωστόσο το ζήτημα να ενταχθεί στο «νομοσχέδιο Βρούτση» που ψηφίστηκε μέσα στο 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v