Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα ασφαλιστήρια υγείας

Η ρύθμιση είναι προς το συμφέρον του πολίτη υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης. Για «σκανδαλώδη διάταξη» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα ασφαλιστήρια υγείας

Κόντρες προκαλεί στη Βουλή διάταξη για τα συμβόλαια υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες , που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση οφειλών και τη δεύτερη ευκαιρία». Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως στόχος είναι να ξεκαθαρίσει ένα «θολό» τοπίο και «να μην μείνουμε σε μία γκρίζα ζώνη».

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε στη διάταξη σημειώνοντας πως αφορά σε συμβόλαια που προβλέπεται πως μπορεί να γίνει αλλαγή και δεν αφορά στα «κλειδωμένα» συμβόλαια. Όπως είπε «θεσπίζουμε διάταξη που λέει ότι όταν η ασφαλιστική εταιρεία θέλει να κάνει αύξηση στο συμβόλαιο για την υγεία πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους δείκτες, δηλαδή αντικειμενικά κριτήρια». Σημείωσε δε πως στην υπουργική απόφαση θα μπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ και ενδεχομένως και ο δείκτης του πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αναπροσαρμόσουν τα ασφάλιστρα κατά το δοκούν. Όσον αφορά στην προωθούμενη ρύθμιση τόνισε πως είναι «προς το συμφέρον του καταναλωτή» , προσθέτοντας πως και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι καλύτερο να έχουν καθαρές σχέσεις και να μην φτάνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, σημειώνοντας «προβλέπει η ρύθμιση πως μπορεί να υπάρχει μονομερής αύξηση στα συμβόλαια; To προβλέπει. Ποια δυνατότητα θα δοθεί στους ασφαλισμένους; Να ακυρώσουν το συμβόλαιο χάνοντας την κάλυψη που είχαν. Δεν συνιστά αυτό μια σκανδαλώδη ρύθμιση;».

Απαντώντας ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ρύθμιση «αφορά στα συμβόλαια για τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής. Δεν μπορούμε να κάνουμε δώρο σκανδαλώδες ή μη σκανδαλώδες, εφόσον υπάρχει η ρύθμιση». Προσέθεσε δε «σήμερα δεν υπάρχει ταβάνι. Εμείς βάζουμε». Μάλιστα σημείωσε πως αυτά θα γίνουν ξεκάθαρα και με νομοτεχνική βελτίωση.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε προς την κυβερνητική πτέρυγα «δίνετε τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων όταν ξέρετε καλά ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας όταν πάνε σε άλλες εταιρείες για να βρουν ανταγωνιστικά προγράμματα, θα τους γίνουν προτάσεις που δεν είναι συμφέρουσες».

Σημειώνεται πως από το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα υπήρξε κοινή δήλωση των τομεαρχών Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, Υγείας Αν. Ξανθού και Οικονομικών Έφ. Αχτσιόγλου, που κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη ρύθμιση δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v