Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πράσινο project της Τέρνα Ενεργειακή στον Άη Στράτη και ο ρόλος της... Tesla

Μετά από 11 χρόνια γραφειοκρατίας, ξεκινά το έργο του υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και της τηλεθέρμανσης. Η Tesla στους προμηθευτές για το project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ποιες άλλες εταιρείες συνεργάζονται.

Το πράσινο project της Τέρνα Ενεργειακή στον Άη Στράτη και ο ρόλος της... Tesla

Πριν από 11 χρόνια, το 2009, ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Ανάπτυξης τότε ανακοίνωνε το πρόγραμμα «Πράσινο Νησί», που ουσιαστικά προέβλεπε τη μετατροπή του ιστορικού Άη Στράτη σε έναν ενεργειακά αυτόνομο τόπο, με κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ.

Το νησάκι τότε θα αποτελούσε κι ένα από τέσσερα παγκοσμίως «πράσινα». Σκοπός των σχεδιασμών ήταν η ηλεκτροδότηση από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και από βιομάζα.

Από τον Μάρτιο του 2009, όμως, το συγκεκριμένο project κόλλησε… Είτε στη γραφειοκρατία είτε στην ολιγωρία των κυβερνήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Μάλιστα το έργο είχε απενταχθεί και από το ΕΣΠΑ.

Το έργο ξεκόλλησε πιάνοντας το νήμα από την αρχή η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ο δήμος μάλιστα, με δικές του κινήσεις, επανένταξε το έργο ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ, ενώ στήριξη παρέχει και η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούνιο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την απαραίτητη απόφαση για το θεσμικό καθεστώς ενίσχυσης των συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας και το ΚΑΠΕ προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό. Μειοδότης αναδείχθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το ενδιαφέρον είναι οι συνέργειες που αναπτύχθηκαν για την υλοποίηση του υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Τους συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας θα τους προμηθεύσει η γνωστή Tesla του Έλον Μάσκ. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλιακής ενέργειας στην ελληνική αγορά. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν πληροφορίες, ο Άη Στράτης να αποτελέσει το πρώτο βήμα καθόδου της αμερικανικής πολυεθνικής στη χώρα.

Επίσης για το πρώτο «πράσινο» νησί, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ως προμηθευτές τη θυγατρική στην Ελλάδα της γερμανικής Enercon για τον εξοπλισμό της ανεμογεννήτριας, την ελληνική εταιρεία «Σταυρόπουλος Α.Ε.» για τον φωτοβολταϊκό σταθμό, την εξειδικευμένη σε έργα τηλεθέρμανσης ΤΕΚ Θεσσαλονίκης, τη Schnider Electric για τους μετασχηματιστές χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και την ΠΡΟΤΑΣΙΣ Α.Ε. για κεντρικό σύστημα ελέγχου ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v