Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι και το τέταρτο τρίμηνο θα καταγραφεί αύξηση στη ζήτηση για χορηγήσεις.

ΤτΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στο γ΄ τρίμηνο του 2020, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγουμένου τριμήνου, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2020.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρουσίασε μικρή κάμψη.

Η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρουσίασε αύξηση ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω κυρίως της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών των ΜΧΕ για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, αλλά και λόγω της ανάγκης αναχρηματοδότησης υφιστάμενου χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το γ΄ τρίμηνο του 2020, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Όσον αφορά την ζήτηση για το δ΄ τρίμηνο του 2020, αναμένεται μικρή αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2020.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  • Την ίδια στιγμή, η άνοδος των δανείων στην Ευρωζώνη συνεχίζεται με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 7,1% και τα δάνεια προς τα ιδιωτικά νοικοκυριά κατά 3,1% καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιταχύνει στο 10,4% τον δείκτη M3, κυκλοφορίας του χρήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v