Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγχρονοι κουμπαράδες με στόχο την αποταμίευση

Νέα εργαλεία από τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και χρηματιστηριακό χώρο αντικαθιστούν τον… παλιό κουμπαρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολογικών κινήτρων.

Σύγχρονοι κουμπαράδες με στόχο την αποταμίευση

Με αφορμή την αυριανή (31η Οκτωβρίου) «ημέρα της αποταμίευσης» -όπου κατά το παρελθόν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βράβευε με κουμπαράδες τις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών-, το σύνολο των παραγόντων της αγοράς τονίζει πως η αποταμίευση σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δράσει η Πολιτεία.

«Αντιλαμβάνομαι πως η αποταμίευση δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τα περισσότερα νοικοκυριά, μετά από μια δωδεκαετή κρίση και μια πανδημία σε εξέλιξη. Ωστόσο, το θέμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ και όσο γρηγορότερα δράσουμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση τόσο ταχύτερος θα είναι ο δρόμος προς την ασφάλεια των νοικοκυριών και προς τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της επενδυτικής αγοράς, συμπληρώνοντας:

Η αποταμίευση δεν χρειάζεται μόνο για να μειώσει τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσει μια οικογένεια σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, ούτε μόνο για να χτιστεί μια ικανοποιητική μελλοντική σύνταξη, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ικανές να φέρουν ανάπτυξη, παραγωγικότητα και νέες θέσεις εργασίας».

Σύγχρονοι κουμπαράδες

Μια μορφή σύγχρονου κουμπαρά (μακροπρόθεσμης διάρκειας επένδυση) αποτελούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, από τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιπρόσθετα οφέλη σε σχέση με άλλου είδους τοποθετήσεις: Πρώτον, ο λογαριασμός τους συχνά ενισχύεται από καταβολές του εργοδότη τους (κίνητρο επιβράβευσης και διατήρησης των στελεχών σε μια εταιρεία) και δεύτερον, τα χρήματα του εργαζόμενου απαλλάσσονται φορολογικά, περιορίζοντας έτσι τις σχετικές ετήσιες υποχρεώσεις του προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Ανάλογα κίνητρα (όχι όμως του ίδιου μεγέθους) απολαμβάνουν και όσοι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι σε ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που προσφέρουν οι εργοδότες τους σε συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ήδη, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την εξίσωση των κινήτρων με αυτά που δίδονται στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιχειρούν να επιβραβεύσουν όσους αποταμιεύουν συστηματικά (έστω και μικρά ποσά), καθώς μέσω ειδικών καταθετικών λογαριασμών ανεβάζουν το ύψος των επιτοκίων, αν παρατηρείται αύξηση του καταθετικού υπολοίπου μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. σε ένα εξάμηνο).

Επιπλέον, οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει στην κυβέρνηση τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να αναπτυχθούν καινούρια -ή να ενισχυθούν ήδη υπάρχοντα- προϊόντα μακροχρόνιας αποταμίευσης. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, «ακούει» τα συγκεκριμένα επιχειρήματα, υποστηρίζει πως τα εξετάζει, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιήσει κάποιο από αυτά.

Για παράδειγμα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει προτείνει την επαναφορά φορολογικών κινήτρων για τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων του κλάδου ζωής. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά το συγκεκριμένο αίτημα και τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει προς το τέλος της θητείας της, αποδίδοντας την καθυστέρηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει προτείνει τη δημιουργία των «αποταμιευτικών λογαριασμών» (στα πρότυπα των αγγλικών Individual Savings Accounts), μέσω των οποίων οι επενδυτές θα απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, από τη στιγμή που τοποθετούν χρήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο με μακροπρόθεσμη προοπτική. Η θεσμοθέτηση τέτοιου είδους λογαριασμών αναμένεται να γίνει, ωστόσο ζητούμενο είναι το αν θα συνοδευθούν από φορολογικά κίνητρα και το ποια θα μπορούσε να είναι αυτά. Πάντως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπονται τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις που κατευθύνονται στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μέσα στην επόμενη διετία επίσης αναμένεται να λειτουργήσουν και τα PEPPs (PanEuropean Pension Products). Τα PEPPs είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό προϊόν, που θα το διαθέτουν όλοι οι εγκεκριμένοι φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, ΤΕΑ, επενδυτικές εταιρείες) με μια ενιαία μορφή, ώστε εύκολα να μπορεί ένας ασφαλισμένος να συγκρίνει το προϊόν από εταιρεία σε εταιρεία και να μπορεί να το μεταφέρει αντιστοίχως, ακόμα και εκτός της χώρας του. Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κατά πόσο τα PEPPs θα συνοδευτούν και από σχετικά φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο ελκυστικά στα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v