Ο νέος «χάρτης» για τις αντικειμενικές αξίες και οι ορφανές περιοχές

Το νέο χρονοδιάγραμμα για αλλαγές σε τιμές και ΕΝΦΙΑ που επέβαλε η νέα καραντίνα. Τα σχέδια για τον συμπληρωματικό φόρο. Περιμένει ακόμα το οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις των εκτιμητών για 1.233 περιοχές ανά την Ελλάδα.

Ο νέος «χάρτης» για τις αντικειμενικές αξίες και οι ορφανές περιοχές

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει νέα προθεσμία στους εκτιμητές έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να υποβάλουν εκτιμήσεις για 1.233 περιοχές.

Οι «ορφανές» περιοχές εκτείνονται από την Αττική (Νέα Φιλαδέλφεια, Βάρη, Νέα Μάκρη, Λυκόβρυση, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη, 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας) και τη Θεσσαλονίκη έως την Πελοπόννησο και δεδομένων των συνθηκών, μετά την επιβολή νέου πανελλαδικού lockdown, πιθανότερο θεωρείται να υπάρξει εκ νέου αναβολή για τον προσδιορισμό των νέων τιμών στο σύστημα.

Οι εισηγήσεις διατυπώνονται για δύο ακίνητα αναφοράς:

1. «Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου, καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο, με τα ακόλουθα επιμέρους χαρακτηριστικά:

  • Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
  • Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)
  • Καλή ποιότητα κατασκευής
  • Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)
  • Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης
  • Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
  • Δίχως ιδιαίτερη θέα
  • Σε συνήθη θέση της περιοχής
  • Δίχως λοιπά χαρακτηριστικά αναφορικά με τον εξοπλισμό.

2. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0)

Η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θεωρητικά -πριν ξεσπάσει η πανδημία- θα είχε ήδη ολοκληρωθεί από τους πρώτους μήνες του 2020, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στα νέα δεδομένα. Μετά το πρώτο lockdown, το νέο σενάριο προέβλεπε ολοκλήρωση του εγχειρήματος έκδοσης νέων τιμών και ένταξης νέων περιοχών στο σύστημα το πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε να ακολουθήσει και πάλι η «άσκηση» αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι όποιες αλλαγές δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις στον φόρο ακινήτων του 2021, πέραν όσων ήταν μέχρι τώρα στο απυρόβλητο, με ακίνητα μεγάλης πραγματικής αξίας σε περιοχές εκτός συστήματος, κατάσταση που οδηγούσε σε ΕΝΦΙΑ-ψίχουλα. Παράλληλα παραμένει στο τραπέζι το σενάριο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου με χρηματοδότηση από τα έξτρα έσοδα που θα φέρει η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v