Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο

Τα μερίδια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην κυπριακή αγορά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Ανθεκτική η παραγωγή στον κορωνοϊό, συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικός κλάδος: Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο

Άνοδο στον κλάδο ζωής και οριακή μόνο υποχώρηση στις γενικές καλύψεις σημείωσε η ασφαλιστική παραγωγή στην Κύπρο κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, παρουσιάζοντας ισχυρή αντίσταση στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, όλες οι εταιρείες είχαν δείκτη φερεγγυότητας άνω του 100%, με εξαίρεση την Prime Insurance, κατάσταση όμως που διορθώθηκε μέσα στο 2020, όταν η Prime πούλησε στην Interamerican τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η παραγωγή του κλάδου ζωής στην Κύπρο σημείωσε άνοδο της τάξεως του 4,8% κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς να συγκεντρώνεται σε λίγους μεγάλους «παίκτες». Έτσι -βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα- μεγαλύτερα μερίδια αγοράς εμφάνισαν η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Eurolife (27,4%), η CNP Cyprialife (μέλος του γαλλικού πολυεθνικού Ομίλου) με 25,3%, η Universal Life (14%), η Hellenic (Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας) με 7,3% και η MetLife με 6,7%.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, το μερίδιο αγοράς της Prime Insurance (όμιλος Δημήτρη Κοντομηνά) ήταν 6,2%, της Altius (πρώην Alpha Ασφαλιστική) 5% και της Εθνικής Ασφαλιστικής 3,3%. Μέσα στο α' εξάμηνο, η Εθνική Ασφαλιστική ανέβασε την παραγωγή της κατά 35,5% και η Altius κατά 32,6%.

 O

Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων στην Κύπρο είναι λιγότερο συγκεντρωμένος, με σαφώς περισσότερες εταιρείες να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Κατά το πρώτο μισό του 2020 η παραγωγή υποχώρησε οριακά κατά 0,3% (επηρεαζόμενη προφανώς από την ύφεση που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία), σε αντίθεση με το +4,9% που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (13,3%), οριακά υψηλότερο από το 13,2% της CNP Ασφαλιστική (του γαλλικού Ομίλου CNP), ενώ ακολούθησαν η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 10,1%, η Trust με 9,4%, η AIG με 7,6% και η Atlantic με 6% (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Από ελληνικής πλευράς, το μερίδιο αγοράς της Altius διαμορφώθηκε στο 5,1%, της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 4,6%, της Υδρόγειος στο 4%, της Prime Insurance στο 3%, της Interamerican στο 1,4% (να σημειωθεί πως δραστηριοποιείται μόνο μέσω της Anytime εδώ και μόλις περίπου δύο χρόνια) και της Allianz με 0,9%.

Γενικότερα, η δραστηριότητα της Allianz στο Νησί της Αφροδίτης ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τη συνεργασία που είχε με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η οποία ωστόσο διέκοψε τις δραστηριότητές της, με το «καλό» ενεργητικό της να έχει απορροφηθεί από την Ελληνική Τράπεζα.

Λόγω του μικρού μεγέθους της τοπικής αγοράς και των αυστηρών απαιτήσεων του εποπτικού πλαισίου Solvency II, έντονες είναι οι συζητήσεις κατά τα τελευταία χρόνια που αναφέρονται στην ανάγκη εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v