Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«On track» οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ

Στο επόμενο δεκαήμερο οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Τον Δεκέμβριο το market test για το 49%του ΔΕΔΔΗΕ. Τέλος του μήνα τα τιμολόγια για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Το αγκάθι της ΔΕΠΑ.

«On track» οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα, με το επόμενο δεκαήμερο να τρέχουν εξελίξεις για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας και τη ΛΑΡΚΟ.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκκινήσει η προετοιμασία της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα υπάρχουν νεότερα ως προς τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την έκθεση της Ευρ. Επιτροπής στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, έως το τέλος του Νοεμβρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει το πλαίσιο τιμολόγησης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας. Η απόφαση αυτή θα αποσαφηνίσει το τοπίο για τους διεκδικητές της παραχώρησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου και θα μπορέσουν να προετοιμάσουν τις οικονομικές τους προτάσεις.

Την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο την πρώτη του Δεκεμβρίου εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα προκηρυχθούν οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μεταλλευτικό συγκρότημα της Λάρυμνας και ο Ειδικός Διαχειριστής για τα ορυχεία της Εύβοιας και της Καστοριάς. Θα προηγηθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα θέτει το πλαίσιο των δύο διαγωνισμών.

Για τον Δεκέμβριο, έχει αναγγελθεί το market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο σύμβουλος θα διερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το αργότερο την Άνοιξη ή έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του πακέτου των μετοχών, με τον επενδυτή να απολαμβάνει και σημαντικά δικαιώματα μειοψηφίας. Έως την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το WACC του 2020 καθώς και τον Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, ώστε με αυτά τα δεδομένα οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι σε θέση να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα due diligence των υποψήφιων επενδυτών στις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών. Οι τελικές φάσεις των δύο διαγωνισμών αναμένονται προς την Άνοιξη. Δηλαδή η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα η ΡΑΕ με αποφάσεις της ξεκαθάρισε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Το αγκάθι, όπως παρατηρεί στην έκθεσή της και η Ευρ. Επιτροπή, βρίσκεται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε ως καταχρηστική την τιμολόγηση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την ELFE. Η έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να καθορίσει και την τύχη της πώλησης.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v