Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητούνται PC για το δημόσιο

Η έκρηξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζεται με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που δημιούργησε η πανδημία. Ο διαγωνισμός της ΑΑΔΕ για την προμήθεια 5.000 υπολογιστών.

Αναζητούνται PC για το δημόσιο

Παρενέργειες και στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου έχουν οι μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών εξαιτίας της πανδημίας.

Οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές υπολογιστών παγκοσμίως, η κινεζική Lenovo και οι αμερικανικές HP και Dell, καθώς και οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους δίνουν αγώνα προκειμένου να καλύψουν την σημαντική αύξηση της ζήτησης καθώς αρκετοί άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μια πρώτη γεύση πήρε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία είχε προχωρήσει διαγωνισμό για την προμήθεια 5.000 υπολογιστών στον οποίο είχε επικρατήσει εγχώρια εταιρεία σε συνεργασία με την Dell. Οι υπολογιστές πρέπει να παραδοθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και ο μειοδότης αντιμετωπίζει δυσκολίες με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να έχει ήδη στραφεί προς τον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού.

Αντίστοιχα ζητήματα καταγράφονται και σε άλλους διαγωνισμούς, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και σε μαζικές αγορές από ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να προμηθεύσουν με φορητούς υπολογιστές το προσωπικό λόγω της δεύτερης καραντίνας.

Οι ελλείψεις δεν συνδέονται μόνο με το στραβοπάτημα των παγκοσμίων αλυσίδων μεταφοράς εξαιτίας της πανδημίας. Συνδέονται και με ελλείψεις σε διάφορα εξαρτήματα όπως οι επεξεργαστές, με την αμερικανική Intel να ανακοινώνει προ ημερών πως θα επενδύσει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα εργοστασίων της σε ΗΠΑ, Ιρλανδία και Ισραήλ.

Η πανδημία οδηγεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πληροφορικής, σε μεγάλη βουτιά των πωλήσεων περιφερειακών (όπως εκτυπωτές, scanners, φωτοαντιγραφικά, κ.ά.) καθώς έχει μειωθεί δραματικά η εργασία εντός των παραδοσιακών γραφειακών χώρων. Ταυτόχρονα οδήγησε σε έκρηξη αγορών σε υπολογιστές, ειδικά των φορητών υπολογιστών (notebooks) με τους μεγάλους κατασκευαστές να δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Associated Press καταγράφονταν ελλείψεις της τάξης των πέντε εκατομμυρίων τεμαχίων.

Τα στοιχεία των διεθνών εταιρειών ερευνών δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών παρουσίασε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αντίστοιχα μεγάλους ρυθμούς είχε καταγράψει και στο προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την IDC οι πωλήσεις υπολογιστών (desktops, notebooks, workstations) αυξήθηκαν κατά 14,6% στο τρίτο τρίμηνο φτάνοντας τα 81,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ η Gartner ανακοίνωσε πως αυξήθηκαν κατά 3,6%.
Οι αναλυτές της εταιρείας δήλωσαν, μάλιστα, πως η ζήτηση από νοικοκυριά έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπως οι απλοί φορητοί υπολογιστές (Chromebooks) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για την τηλεκπαίδευση αλλά και οι φορητοί υπολογιστές με ενσωματωμένη κάρτα SIM για σύνδεση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Έκρηξη 47% σε ετήσια βάση καταγράφεται στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys και στις πωλήσεις tablets οι οποίες πριν την πανδημία βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση. Μάλιστα τα δύο τελευταία τρίμηνα ήταν τα πρώτα ανοδικά στην αγορά των tablets από το 2015!

Στην ουσία θεωρήθηκαν καλή εναλλακτική λύση για όσες οικογένειες δεν θέλουν ή δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν φορητό υπολογιστή για την τηλεκπαίδευση των παιδιών της ή για να παρακολουθούν τηλεδιασκέψεις για τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς πωλήθηκαν 44,3 εκατ. tablets παγκοσμίως, με αύξηση 43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v