Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ζεστό χρήμα σε 364.000 εταιρείες-επαγγελματίες

Ομπρέλα προστασίας για 400.000 θέσεις εργασίας αποδεικνύεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Καμία παράταση στην προθεσμία για τις τρέχουσες αιτήσεις, νέος κύκλος τον Ιανουάριο. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι έως τώρα πληρωμές σε δικαιούχους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ζεστό χρήμα σε 364.000 εταιρείες-επαγγελματίες

Ομπρέλα προστασίας για περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας δημιουργεί μαζική υποβολή αιτήσεων και το μπαράζ πληρωμών στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής 4. Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 364.000, οι ενισχύσεις εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δύο βασικούς λόγους για να αισθάνεται ικανοποίηση.

Ο πρώτος συνδέεται με την επιτυχία του εγχειρήματος ταυτόχρονων αιτήσεων και πληρωμών. Το σύστημα δούλεψε και όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθούν άμεσα εφόσον βέβαια οι αιτούντες καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Παράταση της προθεσμίας δεν σχεδιάζεται παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα από τους λογιστές είναι μαζικά. Η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου ανέφερε με νόημα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Euro2day.gr.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη συνδρομή του μέτρου της επιστρεπτέας ως ανάχωμα στην επαπειλούμενη αύξηση της ανεργίας. Η ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας έως τις 31 Μαρτίου 2021, στην οποία δεσμεύονται όσοι κάνουν χρήση των ενισχύσεων μεταφράζεται σε ομπρέλα προστασίας για περισσότερες από 400.000 θέσεις σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμοδίων στελεχών.

Ενισχυτικά στην απασχόληση, με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις διατήρησης των θέσεων εργασίας, λειτουργούσαν και οι προηγούμενοι κύκλοι πλην όμως στον τρέχοντα καταγράφεται διπλασιασμός του ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους. Κατά μέσο όρο στους προηγούμενους κύκλους ήταν περίπου 30.000 στον τρέχοντα εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τις 70.000.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων με εργαζόμενους για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 4ου κύκλου συναρτάται ενδεχομένως και με το χρόνο της προβλεπόμενης εξόδου από το τούνελ της πανδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει όλα το βασικό σενάριο στο οποίο «πάτησε» ο προϋπολογισμός του 2021 στην παραδοχή ότι η πανδημία θα συνεχίσει να δίνει το παρών έως τον Μάρτιο- Απρίλιο σε τέτοιο βαθμό όπου θα χρειάζεται η λήψη μέτρων στήριξης. Πηγές του οικονομικού επιτελείου «διαβάζουν» τη διάθεση αυτή των επιχειρήσεων να δεσμευτούν για τις θέσεις εργασίας έως το τέλος Μαρτίου σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων ως ένδειξη διαμόρφωσης μιας πεποίθησης στην αγορά (ή έστω προσδοκίας) ότι η μεγάλη φουρτούνα θα έχει περάσει κοντά στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ο επόμενος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να τρέξει τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία πτώσης τζίρου το καυτό δίμηνο του Lockdown στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Νέες πληρωμές

Πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό ύψους 410 εκατ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 319.835, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,53 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει, μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής λήγει myBusinessSupport | ΑΑΔΕ την προσεχή Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων – και, ιδίως, των μικρών και μικρομεσαίων – με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, παρέχοντάς τους ουσιαστική βοήθεια, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία και να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από την υγειονομική κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v