Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψηφιακή» φέτος η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Τα οχήματα θα μπορούν να μπουν σε ακινησία χωρίς να σταλούν οι πινακίδες στη Εφορία. Εξαιρετικά βαριά πρόστιμα σε όσους κυκλοφορήσουν τα I.X. . Προωθείται και ρύθμιση που επιτρέπει την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω πανδημίας.

«Ψηφιακή» φέτος η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Τέλος στο συνωστισμό στις εφορίες για την κατάθεση πινακίδων βάζει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Προβλέπεται η ψηφιακή κατάθεσή τους, με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει την πρόθεση να θέσει σε ακινησία το όχημά του για το επόμενο έτος σε ειδική πλατφόρμα «MyCar» την οποία αναμένεται να δημιουργήσει η ΑΑΔΕ. Ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει υποχρέωση αποστολής των πινακίδων στην εφορία. Θα αρκεί η δήλωσή του στην πλατφόρμα. Εάν εντοπιστεί όμως να κυκλοφορεί με το όχημα το οποίο θεωρητικά έχει θέσει σε ακινησία θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Εάν πέσει δεύτερη φορά στο ίδιο «λάθος» το πρόστιμο θα αυξάνεται σε 30.000 ευρώ. Θα ήταν καλύτερο να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο…

Με μία ακόμα διάταξη η οποία επίσης αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση μιας ακόμα πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ η οποία θα έπρεπε να έχει ανοίξει τον Νοέμβριο προκειμένου να γίνει πράξη η ψηφισμένη διάταξη για δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων από πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου. Η πλατφόρμα δεν άνοιξε ποτέ μέσα στον Νοέμβριο και τώρα με τη νέα διάταξη θα δίνεται η ίδια δυνατότητα- αναβίωσης ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω μη καταβολής δόσης- σε όσους πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου . Θα υπάρξει και παράλληλη διεύρυνση του διαστήματος απώλειας ρυθμίσεων λόγω πανδημίας «πιάνοντας» και τον Νοέμβριο.

Φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι εντοπίζουν «αρρυθμίες» και στην υλοποίηση ψηφισμένων διατάξεων για την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ τον Νοέμβριο όσο και για την αναστολή πληρωμής δόσης ρυθμισμένης οφειλής. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ορίζουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής της δόσης ΦΠΑ Νοεμβρίου αλλά και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή στον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων. Το «πάγωμα» των οφειλών αυτών σύμφωνα με φοροτεχνικούς δεν εμφανίστηκε στο Taxis ενώ φορολογούμενοι υποστηρίζουν πως από σήμερα άρχισαν να χρεώνονται και προσαυξήσεις.

Πηγές της ΑΑΔΕ αναγνωρίζουν την καθυστέρηση εμφάνισης νέας ημερομηνίας οφειλής του ΦΠΑ σε αναστολή, στο τέλος Απριλίου 2021 όπως ορίζει ο νόμος με δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις, υποστηρίζουν όμως πως δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα με την αναστολή δόσης ρυθμισμένων οφειλών.

Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται χθες στους δικαιούχους, επιδιώκεται να εμφανιστεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στο Taxis. Πολλοί φορολογούμενοι στο μεταξύ πλήρωσαν κανονικά ενώ είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το ΦΠΑ Νοεμβρίου τον Απρίλιο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v