Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεκτείνει τα moratoria στα δάνεια η ΕΒΑ ως τις 31 Μαρτίου

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να δώσει πίστωση χρόνου έως τις 31 Μαρτίου στις αναστολές πληρωμών δόσεων. Θέτει ως όρο, τα δάνεια που θα ενταχθούν, να μην τελούν σε αναστολή πάνω από εννέα μήνες.

Επεκτείνει τα moratoria στα δάνεια η ΕΒΑ ως τις 31 Μαρτίου

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αποφάσισε να παρατείνει μέχρι 31 Μαρτίου το δικαίωμα των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου να θέτουν σε αναστολή την καταβολή δόσεων δανείων, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το Euro2day.gr.

Η αρχή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ροής χρήματος προς τους πελάτες και ότι αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις «εξαιρετικές» συνθήκες που δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο η απόφαση της EBA συνοδεύεται και με την υιοθέτηση περιορισμών που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ότι τα moratoria θα περιοριστούν στο να καλύψουν το κενό ρευστότητας των δανεισμένων που προκάλεσε η επιστροφή των lockdown.

Ετσι μπορούν να επωφεληθούν μόνο δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής δόσης για λιγότερο από εννέα μήνες στο σύνολο, περιλαμβανομένων προηγούμενων ανάλογων ρυθμίσεων.

Οι τράπεζες καλούνται να υποβάλουν στις εποπτικές αρχές στοιχεία για τα σχέδια για τον υπολογισμό ότι τα ανοίγματα που υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών δεν θα γίνουν «μη πιθανό να εξοφληθούν». Όπως, δε, σημειώνει, αυτό θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αναλάβουν τις ανάλογες δράσεις.ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v