Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα

Μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Αναλυτικά, για ποιους εποχικά εργαζόμενους ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Τι προβλέπει η προωθούμενη διάταξη. Ποιες επιχειρήσεις αφορά.

Επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα

Ρύθμιση με την οποία μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, σε συγκεκριμένες ομάδες εποχικά εργαζόμενων, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Αν και οι πιέσεις είναι έντονες καθώς ήταν χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα 100 απαιτούμενα ένσημα κατά το δύσκολο και παράξενο καλοκαίρι που πέρασε, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, το μέτρο που θεσμοθετήθηκε ήδη εδώ και δύο μήνες για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό θα επεκταθεί με τροπολογία και σε άλλες εποχικές επιχειρήσεις.

Στην πράξη, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 άνεργοι θα λάβουν επίδομα καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα από 100 σε 50. Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα τουρισμού και επισιτισμού έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, περισσότερο από τον καθένα, και η οικονομία συνδέεται με τον τουρισμό. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για να μη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επέκταση επιδομάτων ανεργίας για 2 μήνες και για αυτό τον κόσμο και για τους άλλους ανέργους και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα μείνει ακάλυπτος όσο κρατάει η κρίση.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν εποχικά εργαζόμενοι που εξασφάλισαν ή εξασφαλίζουν φέτος, κατά τη διάρκεια της σεζόν, τουλάχιστον 50 ένσημα. Πρόκειται για απασχολούμενους σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων, οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, λειτουργούν εντός του ημερολογιακού έτους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 2 και μικρότερο από 9 μήνες, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού που απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα λάβουν το επίδομα με λιγότερα ένσημα, είναι τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα αναψυχής, ζαχαροπλαστεία, καφενεία αλλά και κάθε επιχειρήσεις όπως χιονοδρομικά κέντρα, ελαιοτριβεία, κ.λπ. Βασική προϋπόθεση να λειτουργούν δύο έως εννέα μήνες τον χρόνο ή όλο τον χρόνο, αλλά να έχει περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες το προσωπικό που απασχολεί δεν ξεπερνά το 25% του προσωπικού που απασχολεί στις περιόδους αιχμής.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις λαμβάνουν κατά γενικό κανόνα επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ με 100 ένσημα το 12μηνο πριν από τη λύση της σχέσης εργασίας. Μετά τη δεύτερη περίοδο απασχόλησης, ως χρονικό διάστημα υπολογισμού των ημερομισθίων λαμβάνεται το 12μηνο πριν από τη λύση της σχέσης εργασίας, χωρίς να αφαιρούνται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί για μία ή δύο σεζόν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

Η τροπολογία που προωθείται, θα προβλέπει ότι ειδικά για το 2020, θα αρκούν 50 ένσημα για την πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v