Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο βήμα για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Υπεγράφη το μνημόνιο σηναντίληψης με τη γερμανική Next e.go Mobile. Άνω των 100 εκατ. ευρώ το ύψος του επενδυτικού σχεδίου που συζητείται. Στις 30.000 τα ετησίως παραγόμενα αυτοκίνητα. Τα επόμενα βήματα.

Πρώτο βήμα για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Την πρόθεσή της να εγκαταστήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next e.go Mobile.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συναντίληψης της γερμανικής εταιρείας με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, θα απασχολεί άμεσα 1.000 άτομα αλλά και έμμεσα άλλες 5.500 περίπου μέσα απ’ το ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα, ενώ θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Το σχέδιο της επένδυσης ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, θα αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία fast track και σχεδιάζεται να ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και θα υπάρχει μια συνεχής κατάρτισή του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Άαχεν της Γερμανίας. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Σημειώνεται πως αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο της Next e.GO Mobile εκτός Γερμανίας και αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο σχέδιο που έχει συνταχθεί για την ανάπτυξή της στον ευρύτερο χώρο SΕEΜΕNΑ (NA Ευρώπη, Μ. Ανατολή, B. Αφρική).

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν κοινή ομάδα εργασίας που θα αφοσιωθεί στις λεπτομέρειες, με στόχο τη δημιουργία του εργοστασίου. «Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επέλθει τους επόμενους 3 - 6 μήνες και η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα πρέπει να γίνει σε 24 μήνες», τόνισε. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν εξεταστεί και κριθεί όλες οι κρίσιμες πτυχές που θα προσδιορίσουν και τα καίρια ζητήματα όπως η τοποθεσία που θα γίνει η επένδυση, τα κίνητρα με τα οποία θα ενισχυθεί κ.ο.κ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «χαίρομαι που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στις υπηρεσίες αλλά και στη βιομηχανία αιχμής και χαίρομαι που σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για την υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο δημιουργούνται προσδοκίες για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να διευκολύνει την επένδυση. «Έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ανοικτή οικονομία, πιο φιλική στις επενδύσεις. Προσφέρουμε όχι μόνο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό προσωπικό με υψηλές γνώσεις», υπογράμμισε. «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της εταιρείας, απ’ την αδειοδότηση ως την κατασκευή και να εξελιχθούμε σε case study στο μονοπάτι για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Απ’ την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υπογράμμισαν τη θέληση τους να προχωρήσουν στο επενδυτικό σχέδιο. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης. Η e.Go θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ND Group, που είναι μεγαλομέτοχος της Next e.GO Mobile SE, Ali Vezvaei.

«Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και συνεργασία μπορούν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα για το μέλλον», πρόσθεσε. «Προσβλέπω σε στενή συνεργασία ώστε να γιορτάσουμε την απαρχή της παραγωγής των αυτοκινήτων μας στην Ελλάδα τους επόμενους 24 μήνες προωθώντας παράλληλα και ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη χώρα σας», κατέληξε.

Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Next e.GO Mobile Dr. Ulrich Hermann εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει ήδη γίνει τους τελευταίους μήνες. «Το e.GO δεν είναι μόνο ένα όχημα αλλά έρχεται μαζί με ένα οικοσύστημα, μία πλατφόρμα υπηρεσιών, γεγονός που το καθιστά ως κομμάτι στην εξέλιξη της αυτοκίνησης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», τόνισε. «Η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για την στρατηγική που έχουμε στη διεκδίκηση ενός παγκόσμιου ρόλου», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, να βρούμε πρόσβαση σε κάθε ευρωπαϊκή δράση και να διευκολύνουμε αυτή την επένδυση όπως μπορούμε», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή η επένδυση διαχέεται απ’ τον κοινό μας στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v