Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση διετίας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τράπεζες

Παρατάθηκε ως την 1η Νοεμβρίου 2022 η προθεσμία για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Ζημιά 1,1 δισ. από τη μετατροπή των CoCo της Πειραιώς σε μετοχές.

Παράταση διετίας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τράπεζες

Παράταση διετίας για τη διάθεση των ποσοστών που διατηρεί στις συστημικές τράπεζες πήρε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Με βάση τον απόφαση, παρατείνεται η προθεσμία για την πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ ως την 1η Νοεμβρίου 2022. Στο τέλος του ίδιου έτους λήγει και η διάρκεια του Ταμείου, μετά την παράταση που δόθηκε το 2018. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αποεπένδυσης του Ταμείου έληξε στις 31 Οκτωβρίου, με τις αποτιμήσεις των τεσσάρων τραπεζών να υπολείπονται σημαντικά των κεφαλαίων που συνεισέφερε το ΤΧΣ από το 2013 ως και το 2015.

Το Ταμείο συμμετείχε, το 2013, στις αυξήσεις κεφαλαίου όλων των συστημικών τραπεζών, συνεισφέροντας κεφάλαια 25 δισ. ευρώ, ενώ έβαλε επιπρόσθετα κεφάλαια στις Εθνική Τράπεζα (0,67 δισ. ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (0,68 δισ. ευρώ), κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Ταυτόχρονα, κάλυψε τις εκδόσεις υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo) των δύο παραπάνω τραπεζών.

Η Εθνική αποπλήρωσε τα CoCo, με τα έσοδα από την πώληση της Finansbank, ενώ οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες της Πειραιώς, ονομαστικής αξίας 2,04 δισ., θα μετατραπούν σε 394,4 εκατ. νέες κοινές μετοχές ως τις 2 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας να μην καταβάλει για δεύτερη φορά τοκομερίδιο.

Το ΤΧΣ θα εγγράψει σημαντική ζημιά καθώς μετατρέπει τα CoCo στην τιμή των 6 ευρώ, με την τιμή ανά μετοχή να διαπραγματεύεται σε υποπολλαπλάσια επίπεδα. Στις 30/6 το Ταμείο αποτιμούσε στα βιβλία του τα CoCos της Πειραιώς στο 1,6 δισ. ευρώ. Με βάση την τιμή της μετοχής (1,28 ευρώ), κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 15ης Δεκεμβρίου, η αξία των μετοχών μετατροπής ανερχόταν σε 505 εκατ. ευρώ και η ζημιά του ΤΧΣ άγγιζε το 1,1 δισ. ευρώ.

Το τελικό ποσό της ζημιάς θα προσδιοριστεί βάσει της τιμής της μετοχής της τράπεζας κατά την ημερομηνία μετατροπής, που όπως αναφέρεται, δεν μπορεί να είναι πέραν της 2ης Ιανουαρίου του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v