Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο «Εξοικονομώ» με διαδικασίες εξπρές και επιδοτήσεις έως 95%

Ενας στους δύο ιδιοκτήτες κατοικιών δεν προλαβαίνει να κλειδώσει τη συμμετοχή του στο υφιστάμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ερχεται νέος κύκλος με ίδιους όρους και ενισχύσεις και προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ερχεται νέο «Εξοικονομώ» με διαδικασίες εξπρές και επιδοτήσεις έως 95%

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες κατοικιών που μπαίνουν στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν προλαβαίνουν να κλειδώσουν τη συμμετοχή τους και τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από την πορεία της δημοφιλούς δράσης που επιδοτεί έως και 95% τις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Ο απολογισμός από την ενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου δείχνει ότι υποβλήθηκαν συνολικά 33.046 αιτήσεις κι εγκρίθηκαν 15.277. Τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν ανέρχονται κοντά στα 290 εκατ. ευρώ, όταν όλος ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ξεπερνάει τα 860 εκατ. ευρώ.

Η πρωτοφανής ζήτηση, κι εν μέσω των δυσκολιών της Covid-19, αποτυπώνεται και στο γεγονός πως η πλατφόρμα στις πέντε περιφέρειες από τις 10 το πρωί που άνοιξε έκλεισε μέσα σε διάστημα μόλις 40 – 50 λεπτών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ορίσει ανά ομάδα ή ανά περιφέρεια ξεχωριστή ημερομηνία υποβολής των προτάσεων. Επίσης οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές με κριτήριο την ταχύτητα της συμμετοχής και της εξάντλησης των πόρων που έχουν προϋπολογισθεί ανά περιφέρεια.

Κατόπιν τούτων, κι ενώ το τρέχον «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς απομένουν οκτώ περιφέρειες και η ξεχωριστή κατηγορία των πολυκατοικιών, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να προκηρύξει σύντομα και νέο κύκλο του προγράμματος. Θα βγει, όπως ανακοίνωσε, στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πέραν της ανάγκης για την ικανοποίηση της ζήτησης των ιδιοκτητών κατοικιών, το υπουργείο, σύμφωνα με πηγές, επιδιώκει να δώσει διπλή ένεση ρευστότητας στην οικοδομή συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 11 Δεκεμβρίου, αύριο θα μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η τελευταία περιφέρεια που θα κλείσει τον κύκλο του προγράμματος είναι η Θεσσαλία στις 20 Ιανουαρίου. Δύο μέρες νωρίτερα στις 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει το σύστημα για τις πολυκατοικίες.

Ο νέος γύρος του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έρχεται με ταχύτατες διαδικασίες και οι πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης που ισχύουν για το τρέχον πρόγραμμα αλλά ούτε και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v