Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους συνάντησε ο υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ για μπίζνες στην Ελλάδα

ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια τα σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος αμερικανικών ομίλων. Με ποιους κορυφαίους εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών συναντήθηκε ο Ντάν Μπρουιλλέτ στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ποιους συνάντησε ο υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ για μπίζνες στην Ελλάδα

Οι διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, το LNG και τα έργα υποδομής φυσικού αερίου, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας και το target model ήταν στο μενού της συνάντησης που είχε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ με ανώτερα διοικητικά στελέχη πέντε ενεργειακών εταιριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου o Νταν Μπρουιλλέτ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα μας, βρέθηκε στην οικία του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και διοργάνωσε συνάντηση μίας ώρας με τους εκπροσώπους ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων.

Πηγές αναφέρουν ότι στον κήπο της οικίας και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις όπως και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας βρέθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς και της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Κωνσταντίνος Μαύρος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διευθυντής του τομέα Ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου Κωνσταντίνος Σιφναίος και ο επικεφαλής του γραφείου διοίκησης του ΔΕΣΦΑ Φερνάντο Καλλιγάς.

Παρών ήταν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος και είχε και κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν πηγές ο κ. Μπρουιλλέτ με τους παρευρισκόμενους το πρωί της Πέμπτης συζήτησε μαζί τους για τις δραστηριότητες τους αλλά και για τις εντυπώσεις τους από τις συνεργασίες που έχουν με αμερικανικές εταιρίες. Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το κοινό σημείο αναφοράς των πέντε εταιριών που επέλεξε η πρεσβεία των ΗΠΑ να προσκαλέσει στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Το ενδιαφέρον του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας επικεντρώθηκε επίσης στις εκτιμήσεις των στελεχών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον ενεργειακό τομέα. Έτσι, κατά τις πληροφορίες, αρκετός χρόνος της συζήτησης διατέθηκε για την αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να παρουσιάζει τόσο τους στόχους της εταιρείας, όσο και τις συνολικές προοπτικές ανάπτυξης των πράσινων μορφών ενέργειας και των συστημάτων αποθήκευσης. Πηγές θέλουν τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ να μίλησε για το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στις εγχώριες ΑΠΕ.

Το target model και η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα θέματα για τα οποία μίλησε ο κ. Κανελλόπουλος της Mytiineos, όπως και της εμπορίας του φυσικού αερίου.

Η πορεία των projects των διεθνών αγωγών όπως ο IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο αποθηκευτικός χώρος LNG της Ρεβυθούσας αλλά και ο αγωγός EastMed ήταν η συζήτηση που έγινε μεταξύ των Μπρουιλλέτ και των στελεχών της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ομίλου Κοπελούζου.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μπρουιλέτ αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF) με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v