Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικής προέλευσης το 25% των τροφίμων που εισάγει η Κύπρος

Ανοδικά κινείται το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών. Ποια προϊόντα στέλνουμε στη Μεγαλόνησο. Τα κανάλια διανομής.

Ελληνικής προέλευσης το 25% των τροφίμων που εισάγει η Κύπρος

Μακράν, στον μεγαλύτερο εισαγωγέα τροφίμων στην κυπριακή αγορά, έχει αναδειχθεί η Ελλάδα η οποία το 2019 «κάλυψε» το 1/4 των εισαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας, που ανήλθαν συνολικά στο 1,27 δις. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της Κύπρου, είναι η Ολλανδία με ποσοστό της τάξεως του 8%.

Σύμφωνα με ανάλυση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο, το 2019, η κατηγορία που κυριάρχησε στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Κύπρο ήταν τα «διάφορα παρασκευάσματα διατροφής», η οποία κατέλαβε ποσοστό 17% του συνόλου.

Ακολούθησαν οι κατηγορίες «παρασκευάσματα δημητριακών και είδη ζαχαροπλαστικής» με ποσοστό 13% του συνόλου, «ποτά, αλκοολούχα και ξύδι», με ποσοστό επίσης 13%, «γαλακτοκομικά και μέλι» με 12% και «καρποί και φρούτα», με ποσοστό 10%.

Το διμερές ισοζύγιο

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στην κατηγορία των τροφίμων είναι σταθερά και αυξανόμενα θετικό, υπέρ της χώρας μας. Το 2019, το ελληνικό πλεόνασμα ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2018 και 66% σε σχέση με το 2010.

Εξαίρεση αποτελεί το έτος 2016, όταν το πλεόνασμα παρέμεινε σχεδόν στάσιμο, σε σχέση με το 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης που σημείωσαν, την ίδια περίοδο, οι κυπριακές εξαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα (+30%).

Τα σημεία διανομής

Τα προϊόντα διατροφής διατίθενται στην Κύπρο κυρίως μέσω των μεγάλων υπεραγορών, στις οποίες πραγματοποιείται το 80% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων.

Ακολουθούν, με ποσοστό 14%, οι πωλήσεις από τις μικρές υπεραγορές, τα mini markets, τα καταστήματα οπωροκηπευτικών, τα καταστήματα εκλεκτών προϊόντων διατροφής, τα μεγάλα περίπτερα και τα τουριστικά καταστήματα.

Τέλος, με ποσοστό 6% έπονται τα μικρότερα περίπτερα και πολύ μικρά συνοικιακά καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v