Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επόμενη εβδομάδα καταβάλλονται τα επιδόματα Δεκεμβρίου

Οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα καταβάλλονται τα επιδόματα Δεκεμβρίου

Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα το διήμερο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και Τρίτη 12 Ιανουαρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους χιλιάδες εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, η διαδικασία των δηλώσεων που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά ήταν κοινή για εργαζομένους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων. Η αποζημίωση κάθε εργαζομένου εξαρτάται από τις ημέρες της αναστολής. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ. Οπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλει ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

- Δώρο Χριστουγέννων. Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου.

- Δηλώσεις αναστολών. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζομένους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, καθώς και διορθώσεων αλλά μόνο για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις για τον Οκτώβριο μπορούν να υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου, η «Εργάνη» ανοίγει από 12 έως και 14 Ιανουαρίου. Κατ’ εξαίρεσιν για τον μήνα Νοέμβριο, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο ειδικό έντυπο για τη δήλωση της ανάκλησης αναστολής, να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου. Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. 

Ειδικότερα, από 7/1/2021 έως 15/1/2021 οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v