Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεξε στο δεύτερο lockdown η ασφαλιστική παραγωγή

Μικρή αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 σημείωσε η ασφαλιστική παραγωγή το Νοέμβριο. Ισχυρή άμυνα, αλλά και περιορισμένες προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης διαπιστώνουν παράγοντες της αγοράς και έρευνα της Pulse.

Αντεξε στο δεύτερο lockdown η ασφαλιστική παραγωγή

Ισχυρή άμυνα απέναντι στη δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσίασε ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς η παραγωγή του Νοεμβρίου υπερέβη την αντίστοιχη του 2019 και έτσι η πτώση του ενδεκαμήνου περιορίστηκε στο 4,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, παρά το νέο lockdown που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, η ασφαλιστική βιομηχανία κατάφερε το συγκεκριμένο μήνα να διατηρήσει τις περυσινές της επιδόσεις και έτσι να παρουσιάσει πολύ καλύτερη εικόνα:

  • Πρώτον, σε σύγκριση με το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου του πρώτου lockdown και
  • δεύτερον, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς οι οποίοι το καλοκαίρι του 2020 προέβλεπαν για το σύνολο της χρονιάς υποχώρηση της παραγωγής αρκετά κοντά στο ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στο 9%-12%. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί, πως ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν εκ νέου σε κάποιες εκπτώσεις τιμολογίων με την έναρξη του δεύτερου lock down, τότε οι αντοχές που επέδειξε ο κλάδος ήταν όντως ισχυρές.

«Αν κάποιος αθροίσει τους λόγους που θα δικαιολογούσαν πτώση της παραγωγής το 2020, τότε εύκολα συμπεραίνει πως οι απώλειες ήταν τελικά πολύ περιορισμένες. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις εκπτώσεις τιμολογίων και τα πολλά ανασφάλιστα οχήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου lock-down; Τις επιπτώσεις που υπέστησαν επιχειρηματικοί κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και το λιανικό εμπόριο; Τη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης των πελατών στα τραπεζικά καταστήματα, κάτι που επηρέασε το bancassurance; Την απροθυμία των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου; Τα μειωμένα εισοδήματα και την αυξημένη αβεβαιότητα τόσο πολλών νοικοκυριών;» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια για πιθανή έντονη ανάκαμψη της ζήτησης για ασφαλιστική παραγωγή στο βραχυμεσοπρόθεσμο τουλάχιστον μέλλον. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η Pulse σε συνεργασία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με τη στάση των πολιτών για την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων, πριν και μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα: Μόνο το 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αγοράζει περισσότερα ασφαλιστικά προϊόντα (το 34% το ίδιο, το 50% λιγότερο και το 10% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

Η θέση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου στο συγκεκριμένο θέμα είναι πως το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θέλει περισσότερο να καλυφθεί ασφαλιστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά εμποδίζεται από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημά του».

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, μια μεγάλη τόνωση της ζήτησης για ασφαλιστικά προϊόντα μπορεί να προέλθει στο ορατό μέλλον μόνο με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και με την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά του κλάδου (πχ ΣΔΙΤ στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών και της υγείας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v