Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στα σίγουρα» οι ασφαλιστικές εταιρείες

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο μισό του 2020. Οι υψηλοί εποπτικοί δείκτες, η έμφαση των επενδύσεων σε αμυντικές τοποθετήσεις και η συνεχιζόμενη κερδοφορία εν μέσω πανδημίας.

«Στα σίγουρα» οι ασφαλιστικές εταιρείες

Αμυντική πολιτική υιοθετούν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, επιλέγοντας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον να διατηρούν τους εποπτικούς τους δείκτες σε υψηλά επίπεδα και να ακολουθούν συντηρητικές επιλογές για το τμήμα τουλάχιστον των κεφαλαίων που αναλαμβάνουν οι ίδιες τον κίνδυνο.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της πρόσφατης Έκθεση (Ιανουάριος 2021) Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα της 30ής Ιουνίου του 2020:

Πρώτον, οι μέσοι εποπτικοί δείκτες των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν σαφώς ικανοποιητικοί. Έτσι, ενώ τα απαιτούμενα SCR κεφάλαια (Solvency Capital Requirement, δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων που υποχρεούνται να κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι κατά 99,5% θα μπορέσουν να επιβιώσουν στις πιο ακραίες αναμενόμενες απώλειες κατά τη διάρκεια ενός έτους) υπολογίζονταν αθροιστικά στο 1,9 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα επιλέξιμα κεφάλαια των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονταν στα 3,32 δισ. ευρώ.

Επίσης, ενώ τα MCR κεφάλαια (Marginal Capital Requirement, δηλαδή τα ελάχιστα κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν το τελικό κατώφλι, πριν την ενεργοποίηση εποπτικών μέτρων σε περίπτωση παραβίασής τους) υπολογίζονταν σε 0,69 δισ. ευρώ, η σχετική επίδοση των ασφαλιστικών εταιρειών ανερχόταν στα 3,17 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες επιλέγουν ένα σαφώς αμυντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, περιορίζοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ρίσκο που οι ίδιες αναλαμβάνουν. Ειδικότερα, στις 30/6/2020 το ενεργητικό των εταιρειών διαμορφώθηκε στα 19,08 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46,9% ήταν τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, το 2,1% σε καταθέσεις και το 14,5% σε επενδύσεις των οποίων το ρίσκο αφορούσε τους πελάτες, ενώ σε μετοχές και δάνεια μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, επικρατεί προβληματισμός λόγω των οριακών ή και αρνητικών αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων ανά τον κόσμο, μήπως υπάρξει κάποια περιορισμένη στροφή προς εταιρικά ομόλογα, μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα, ωστόσο επί του παρόντος η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει λάβει αξιοσημείωτες διαστάσεις.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου είναι η συνέχιση της κερδοφόρας πορείας του μέσα στο 2020, παρά την εκδήλωση της πανδημίας. Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει αρκετές εταιρείες αναφερόμενες στην πορεία του πρώτου εξαμήνου ή και του εννεαμήνου του 2020. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία κατά το πρώτο μισό της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 3,73% (στα 2,02 δισ. ευρώ), το ύψος των καθαρών αποζημιώσεων υποχώρησε κατά 8,03%, στο 1,03 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v