Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά παρέμβαση κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος

Με ανακοίνωσή της ΕΒΙΚΕΝ ζητά από τον υπουργό ΠΕΝ να παρέμβει με μέτρα για τη συγκράτηση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και των τιμολογίων ρεύματος. Κριτική για τα τελευταία μέτρα της ΡΑΕ.

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά παρέμβαση κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επωμίζονται οι επιχειρήσεις μέλη της (βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης).

Η ΕΒΙΚΕΝ με ανακοίνωσή της κάνει μάλιστα νύξη και για «οργανωμένο σχέδιο» στην αγορά ενέργειας που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης».

Ως προς το πρώτο σκέλος η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται στις προτάσεις της ΔΕΗ για τις νέες διετείς συμβάσεις ρεύματος με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Καλεί επίσης τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει «άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh (Μεγαβατώρα)» για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός».

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΡΑΕ για την αγορά εξισορρόπησης είναι «ανεπαρκή». Επικαλείται, μάλιστα, «έντονη προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εύλογο το κόστος των 10 ευρώ/Mwh για τις υπηρεσίες παροχής εξισορρόπησης, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές». Να σημειωθεί δε, ότι στην ανακοίνωση της δεν αναφέρει, την πηγή της προαναφερόμενης εκτίμησης του κόστους.

Τέλος η Ένωση προειδοποιεί με αρνητικές επιπτώσεις ως προς τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v