Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δώρο» η επιδότηση για πάγιες δαπάνες, ποιοι το κερδίζουν

Παίρνει μπροστά η διαδικασία μέσα στον Φεβρουάριο. Κριτήρια και δικαιούχους περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή. Οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και η πλατφόρμα mybusinesssupport που θα τρέξει το πρόγραμμα.

«Δώρο» η επιδότηση για πάγιες δαπάνες, ποιοι το κερδίζουν

Χαρακτήρα επιδότησης επιδιώκεται να έχει το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης πάγιων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και όπως προανήγγειλε ο υπουργός, μέσα στον Φεβρουάριο ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησής του. Συγκεκριμένα, εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ ενώ «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».

Δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι κυρίως επιχειρήσεις που:

  • ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
  • παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα,
  • καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο-, λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και
  • απασχολούν εργαζόμενους.

Παράλληλα, είπε ο υπουργός, αξιοποιώντας την ευχέρεια που δίνεται και από άλλα καθεστώτα ενίσχυσης, εξετάζεται η δυνατότητα πιο στοχευμένων συνδυασμών των παραπάνω παραμέτρων, ώστε η περίμετρος της ενίσχυσης να περιλαμβάνει και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ιδιαιτερότητες ως προς την αποτύπωση του προβλήματος στον κύκλο εργασιών τους ή στα αποτελέσματα χρήσης.

Στην παρούσα φάση, οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου μέτρου εντάσσονται σε ένα πλαίσιο τεχνικών συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες και θα οδηγήσουν -σε σημαντικό βαθμό- στην οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου μέτρου.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ-κοινοποίηση του νέου καθεστώτος -με τη σχετική διάταξη- στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v