Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρύθμιση φορο-οφειλών σε έως 48 δόσεις

Στον «πάγο» έβαλε το οικονομικό επιτελείο χρέη φορολογουμένων που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ποιες οφειλές θα αρχίσουν να πληρώνονται με τον μήνα από τον Ιανουάριο του 2022.

Νέα ρύθμιση φορο-οφειλών σε έως 48 δόσεις

Βαθιά ανάσα σε φορολογούμενους με παγωμένα χρέη προς το δημόσιο φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση της περιόδου αναστολής είσπραξης ποσού της τάξεως του 1 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται σήμερα και από το υπουργείο Εργασίας, με τις συνολικές οφειλές που θα παραμείνουν στον πάγο έως το τέλος του έτους να προσεγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ (1,567 δισ. ευρώ για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού).

Οι οφειλέτες θα αρχίσουν να καταβάλλουν τα χρέη της πανδημίας από τον Ιανουάριο του 2022, με τις μηνιαίες δόσεις να διπλασιάζονται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Από 12-24, αυξάνονται σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες (2,5% επιτόκιο) και η πλήρης αποπληρωμή να εκτείνεται έως και το 2025. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή, με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς οι οφειλές που θα παραμείνουν παγωμένες μετά τις ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι:

  • Η αναστολή είσπραξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών.
  • Η πληρωμή των παραπάνω οφειλών μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%).
  • Τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις

Μετά τις ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας και την επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επί της ουσίας προαναγγείλει τις τελευταίες ημέρες, νέες διευθετήσεις στην εξόφληση των χρεών αυτών. Χθες ανακοινώθηκε ότι:

  • Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και στα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.
  • Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υΥπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v