Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται πάγωμα για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές

Πληθαίνουν οι υποχρεώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους. Διορία έως 31 Μαρτίου για την καταβολή της πρώτης δόσης από τα χρεωστικά υπόλοιπα προηγούμενων ετών. Τι ζητούν οι επαγγελματίες. Αναμένονται ανακοινώσεις από το υπ. Εργασίας.

Ερχεται πάγωμα για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το πάγωμα και των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων χιλιάδων ασφαλισμένων που πλήττονται από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, χιλιάδες επαγγελματίες καλούνται έως τις 31 Μαρτίου να καταβάλουν την πρώτη από τις 5 δόσεις των χρεωστικών υπολοίπων που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση εισφορών του 2019, του 2018 και του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, αντιμέτωποι με νέες συσσωρευμένες υποχρεώσεις αναμένεται να βρεθούν από τον ερχόμενο κιόλας μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καθώς εκτός από τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί στην αγορά, θα πρέπει να καταβάλουν σε δόσεις και υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Πρόκειται για χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, αλλά και των παρελθόντων ετών. Με διευκρινιστικό του έγγραφο, ο e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 μηνιαίες δόσεις, από συνολικά 800.349 ασφαλισμένους - μη μισθωτούς.

Στην πλειοψηφία τους είναι επαγγελματίες που έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στην αγορά χωρίς δραστηριότητα και εισόδημα, και οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο το πάγωμα των τρεχουσών υποχρεώσεων, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα καταστήματά τους είναι κλειστά.

Όσον αφορά πάντως τις υποχρεώσεις από την εκκαθάριση, αυτές του 2019 είναι οι τελευταίες, καθώς από το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών.

Βάσει των στοιχείων, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο που καλούνται να ξεκινήσουν τις πληρωμές από τον ερχόμενο κιόλας μήνα, καθώς και 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στην πλειονότητα των οποίων ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή.

Σύμφωνα, δε, με το έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, έως τις 31 Μαρτίου 2021 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Στην πράξη, ξεκαθαρίζεται ότι στις υποχρεώσεις του επόμενου μήνα περιλαμβάνονται η εκκαθάριση έτους 2019 αλλά και οι τροποποιητικές εκκαθαρίσεις ετών 2017, 2018, των οποίων η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης έληγε 30.11.2020.

Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι θα εξοφλούνται χωρίς τόκους και προσαυξήσεις έως τη νέα προθεσμία καταβολής τους.

Προσοχή όμως: Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σε οποιοδήποτε στάδιο, ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής.

Ο e-ΕΦΚΑ εφιστά την προσοχή των ασφαλισμένων, καθώς οι δόσεις εξοφλούνται με τη χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο, δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις των κορωνο-οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα των μόνων ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν «παγώσει» το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020. Συγκεκριμένα προβλέφθηκε ότι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Πλέον, και με δεδομένη τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αναστολή πληρωμών και για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές υποχρεώσεις όσων αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v