Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι νέες τεχνολογίες για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων στην Αττική

Την τεχνολογία της αεριοποίησης εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις τέσσερις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Κανονικά ο προγραμματισμός των μονάδων επεξεργασίας. Προγραμματίζεται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.

Στο τραπέζι νέες τεχνολογίες για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων στην Αττική

Την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις τέσσερις μονάδες καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Κώστα Σκρέκα, εξετάζεται η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως της αεριοποίησης, παρά το γεγονός το ότι το κόστος τους είναι υψηλότερο. Οι τέσσερις μονάδες, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν έχουν ακόμη χωροθετηθεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, τοποθετούνται ενδεικτικά η μία στην Κρήτη, η δεύτερη στην Πελοπόννησο και Δ. Ελλάδα, η τρίτη σε Αττική και Στερεά Ελλάδα και η τέταρτη θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης, οι δυνατότητες των συγκεκριμένων μονάδων δεν περιορίζονται μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας αλλά και στην παραγωγή και άλλων προϊόντων όπως καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ. Εκτιμήσεις θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρά στην εξέταση νέων τεχνολογιών λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην προτεινόμενη μέθοδο που είναι η αποτέφρωση των απορριμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, πηγές του υπουργείου ΠΕΝ σημειώνουν ότι διατηρείται ο προγραμματισμός της προκήρυξης για τα 17 εργοστάσια.

Αναμένεται και συνάντηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τις τέσσερις μονάδες στην Αττική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v