Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκέρτσος στη Handelsblatt: Το μυστικό επιτυχίας της «Επιχείρησης Ελευθερία»

«Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός προγραμματισμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο», συνοψίζουν την επιτυχία της επιχείρησης εμβολιασμού.

Σκέρτσος στη Handelsblatt: Το μυστικό επιτυχίας της «Επιχείρησης Ελευθερία»

Ως χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς αναφέρεται η Ελλάδα, μαζί με Δανία και Ισραήλ, σε ρεπορτάζ-ανταπόκριση της Handelsblatt από την Αθήνα, με τίτλο «Πού λειτουργούν καλύτερα οι εμβολιασμοί: τα μυστικά της επιτυχίας από τέσσερις χώρες».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου έχουν γίνει ήδη 700.000 δόσεις εμβολίων, οι 230.000 με τη δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,5% του πληθυσμού. Σε αντίθεση, το ποσοστό στη Γερμανία δεν υπερβαίνει το 4% καθώς έχουν εμβολιαστεί 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι με την πρώτη δόση και 1,7 εκατομμύρια με τη δεύτερη.

Η καθυστέρηση -κατά τον συντάκτη του ρεπορτάζ- αποδίδεται στο χάος που υπάρχει στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία οργάνωσης των ραντεβού «μέσω τηλεφωνικών γραμμών που συνήθως είναι υπερφορτωμένες αλλά και όταν κάποιος απαντήσει έπειτα από μακρά αναμονή, οι πολίτες ακούν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία».

Κάθε γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο έχει υιοθετήσει διαφορετικό τρόπο για τα ραντεβού των εμβολιασμών, δεν υπάρχει ένα κεντρικό γραφείο που να τα οργανώνει, με αποτέλεσμα -όπως επισημαίνει το δημοσίευμα- πολλοί ηλικιωμένοι να είναι απελπισμένοι από το χάος που επικρατεί.

Αναζητώντας το μυστικό της επιτυχίας χωρών όπως η Ελλάδα, ο συντάκτης εξηγεί την «Επιχείρηση Ελευθερία» και αναφέρεται στη συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να είναι ψηφιοποιημένη η διαδικασία των ραντεβού και όχι μέσω τηλεφωνικού κέντρου καθώς και στην έγκαιρη προετοιμασία της εκστρατείας εμβολιασμού που αποτέλεσε για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επείγουσα προτεραιότητα.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος εξηγεί ότι η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, δεν υπάρχουν ουρές, κάθε εμβολιασμένο άτομο λαμβάνει ηλεκτρονική επιβεβαίωση.

Ακόμη και όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης, μπορεί εύκολα να εγγραφεί μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια θα λάβουν ειδοποίηση για ραντεβού. Οι περισσότεροι πολίτες, όπως λέει, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Το κράτος τούς αναζητά και τους ειδοποιεί για το ραντεβού εμβολιασμού και όχι το αντίστροφο.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της «Επιχείρησης Ελευθερία» παίζει η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του κράτους οδηγεί σε διαφορετική πολιτική εμβολιασμού ανά κρατίδιο. «Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός προγραμματισμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο» είναι οι λέξεις με τις οποίες ο κύριος Σκέρτσος συνοψίζει την επιτυχία της επιχείρησης εμβολιασμού.

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt αναφέρει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 18 έως τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v