Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει ξεκαθάρισμα στα κοινοπρακτικά κόκκινα δάνεια

Οι τιτλοποιήσεις μεταφέρουν από τις τράπεζες στους servicers NPEs που βρίσκονται... μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η ευελιξία των εταιρειών διαχείρισης σε κουρέματα, απαλλαγή εγγυητών και άλλες λύσεις χωρίς κεφαλαιακή ζημιά.

Αρχίζει ξεκαθάρισμα στα κοινοπρακτικά κόκκινα δάνεια

Σε τροχιά ουσιαστικής αντιμετώπισης μπαίνουν τους επόμενους μήνες και καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 τα μεγάλα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν δοθεί με τη μορφή των κοινοπρακτικών, καθώς «μετακομίζουν» από τις τράπεζες στους servicers.

Πρόκειται για δάνεια τα οποία βρίσκονταν στην αναμονή για αρκετά χρόνια, σέρνονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και δεσμεύουν σημαντικά κεφάλαια των τραπεζών.

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της στρατηγικής διαδραματίζουν οι τιτλοποιήσεις που συντελέστηκαν (Cairo 7,5 δισ. ευρώ, Galaxy 10,6 δισ. ευρώ), αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη (Frontier 6,1 δισ. ευρώ) αλλά και η επικείμενη τιτλοποίηση της Tράπεζας Πειραιώς, ύψους 9 δισ. ευρώ, με τον διακριτικό τίτλο Sunrise.

Πρόκειται για τιτλοποιήσεις στα σπλάχνα των οποίων περιλαμβάνονται τα υπέρογκα κοινοπρακτικά και μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες επί σειρά ετών δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή στην αντιμετώπισή τους, ενώ τα εμπόδια αυξάνονταν, μια και τα πιστωτικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τους servicers, οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τους κεφαλαιακούς κανόνες.

«Όσα κόκκινα κοινοπρακτικά επιχειρηματικά δάνεια έχουν παραμείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών θα φύγουν με τον Ηρακλή ΙΙ, δηλαδή με τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζονται το 2021 και αρχές του 2022», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή.

Επιθετική πολιτική

Πηγές από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr πως έως σήμερα, το 50% των προβληματικών κοινοπρακτικών εταιρικών δανείων βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών και το υπόλοιπο 50% στους servicers.

«Με τις τιτλοποιήσεις που είτε συμφωνήθηκαν είτε θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάιο, θα αλλάξει η ισορροπία υπέρ των servicers και από εκεί θα ξεκινήσει η ενεργή, ριζική και ουσιαστική διαχείριση των υποθέσεων αυτών», τονίζουν.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες που διέπονται από αυστηρούς κεφαλαιακούς κανόνες, εξού και επιμένουν σε ρυθμίσεις επί των ρυθμίσεων -που στις συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων αποδίδουν μόλις για λίγους μήνες-, για τους servicers ο «βασιλιάς» είναι το μετρητό και η εξασφάλισή του μπορεί να γίνει μέσω της ευελιξίας που διαθέτουν.

Αρμόδια πηγή τονίζει στο Euro2day.gr ότι οι servicers αναμένεται στα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα κοινοπρακτικά δάνεια να επιστρατεύσουν λύσεις όπως το κούρεμα μέρους του δανείου, ακόμη και βαθύ, καθώς δεν έχουν κεφαλαιακούς φραγμούς, η απαλλαγή των εγγυητών, ρευστοποίηση assets κ.ά., αρκεί το δάνειο να διευθετηθεί με ουσιαστικό τρόπο.

Για παράδειγμα αναφέρει πως όταν το κοινοπρακτικό περάσει στα βιβλία των doValue, Cepal, Intrum, οι επιτελείς τους έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν εφαρμόζοντας λύσεις που οι τράπεζες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v