Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας σε ΕΚΤ: Αυξήστε τις αγορές ομολόγων

Αδικαιολόγητη η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, «ίσως η ΕΚΤ θα έπρεπε να επιταχύνει το ρυθμό των αγορών μέσω του ΡΕΡΡ για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης στο Reuters.

Στουρνάρας σε ΕΚΤ: Αυξήστε τις αγορές ομολόγων

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που ζητά ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αύξηση των αγορών ομολόγων για να περιοριστεί η άνοδος στα κόστη δανεισμού. 

Με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε τρία χρόνια, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να τηρήσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος έκτακτων αγορών λογω πανδημίας (PEPP). 

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μια αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, οπότε ίσως η ΕΚΤ θα έπρεπε να επιταχύνει το ρυθμό των αγορών μέσω του ΡΕΡΡ για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Reuters. 

Οπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, «δεν είναι δικαιολογημένη η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακράς ωρίμανσης». 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι τα στελέχη της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν στις 11 Μαρτίου σχετική οδηγία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, που διαχειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες και τις αγορές ομολόγων, ώστε να παρεμβαίνει ανάλογα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v