Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη απέχει μήνες από το «πιστοποιητικό ανοσίας»

Θα χρειαστούν τρεις-τέσσερις μήνες για να προετοιμαστεί η πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται το πιστοποιητικό, όπως ενημερώθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποια προβλήματα παραμένουν αναπάντητα για να προχωρήσει το σχέδιο.

Η Ευρώπη απέχει μήνες από το «πιστοποιητικό ανοσίας»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέχει μήνες από την έκδοση πιστοποιητικών ανοσίας στην Covid-19, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μια ακόμα χαμένη τουριστική σεζόν.

Η Κομισιόν εργάζεται να θέσει ένα πλαίσιο και την τεχνολογική υποδομή που θα μπορούσε να διευκολύνει την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας τέτοιων πιστοποιητικών, σύμφωνα με μέμο που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνική εργασία για μια τέτοια πλατφόρμα θα απαιτήσει τρεις με τέσσερις μήνες», αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο το μέμο που έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου.

Στα κράτη-μέλη υπάρχουν διαφωνίες για αυτά τα πιστοποιητικά που θα επιβεβαιώνουν ότι ο κάτοχος έχει πρόσφατα βρεθεί αρνητικός σε τεστ, έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό, και έτσι εκτιμάται ότι έχει ανοσία. Τα κράτη-μέλη με μεγάλη τουριστική βιομηχανία πιέζουν για τη χρήση τους, προκειμένου να επιστρέψει μια μορφή κανονικότητας.

Το μέμο ζητά από τα κράτη-μέλη πληροφορίες πριν η Κομισιόν αποκαλύψει τη νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό τον μήνα. Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να λυθούν για τη γρήγορη υιοθέτηση της πρότασης είναι το εάν τα πιστοποιητικά θα διευκολύνουν τη μετακίνηση εντός ΕΕ και τι θα σημαίνει αυτό για ταξίδια εκτός του μπλοκ.

Επιπρόσθετα, η ΕΕ θα πρέπει ακόμα να εγκαταστήσει μια κοινή προσέγγιση στην «απόδειξη ανάρρωσης» από την Covid-19. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κάποιος που ανάρρωσε, έχει ανοσία και το εάν μπορεί να προστατευθεί από μεταλλάξεις του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ προετοιμάζεται για «μια συντονισμένη αντίδραση στην περίπτωση που μια νέα μετάλλαξη του ιού εμφανιστεί στην Ευρώπη, ειδικά αν πρόκειται για κάποια που είναι ανθεκτική στα εμβόλια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v