Βαριά ύφεση 8,2% στο ΑΕΠ το 2020

Με ρυθμό 7,9% υποχώρησε η οικονομία το 4ο τρίμηνο. Την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ καταγράφει η χώρα μας για το 2020, αλλά τα μεγέθη είναι καλύτερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Βαριά ύφεση 8,2% στο ΑΕΠ το 2020

Σημάδια «αντίστασης» στην ύφεση έδειξε η ελληνική οικονομία, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. Το 2020 έκλεισε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με βαθιά ύφεση 8,2%, αλλά σαφώς μικρότερη έναντι των εκτιμήσεων που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό και ανέφεραν ύφεση 10,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική οικονομία εμφάνισε το 2020 την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη καθώς προηγούνται, με ακόμα πιο σκληρά χτυπήματα, οι οικονομίες της Ισπανίας (11%) και της Ιταλίας (8,9%). Το ΑΕΠ προσγειώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ από 183,4 δισ. ευρώ το 2019.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σε ετήσια βάση, το τέταρτο τρίμηνο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

Οι σημερινές ανακοινώσεις συνιστούν έκπληξη. Το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες άφηνε να εννοηθεί ότι οι επιδόσεις του 2020 θα είναι καλύτερες από αυτές του προϋπολογισμού, βάζοντας τον πήχη λίγο χαμηλότερα από το 10%. Το 8,2% είναι όμως αισθητά χαμηλότερα, περιορίζοντας και το carry over στο 2021, όταν το πρώτο τρίμηνο ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί σε ύφεση 11,3% και οικονομολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%, μετά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το 4ο τρίμηνο της χρονιάς, οι μεταβολές έναντι του 3ου τριμήνου του 2020 έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%.

Μητσοτάκης: Η οικονομία έδειξε αντοχή 

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, εξέφρασε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Αδ. Γεωργιάδης: Χαμηλότερη των προβλέψεων η ύφεση

«Λέγαμε από την πρώτη στιγμή: η Ελλάδα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν υποδειγματική και ως προς την υγεία αλλά, ευτυχώς, όπως αποδεικνύεται σήμερα, και ως προς την οικονομία», σχολίασε από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Παρά τις αρχικές προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα διψήφια και μάλιστα σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, η ύφεση αυτή κινήθηκε σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό – το -8,2% παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υφέσεως – αλλά σε εξαιρετικά χαμηλότερο απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλοι μας και πάνω απ’ όλους ο ελληνικός λαός διατηρήσαμε την οικονομία μας όρθια ώστε όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία να συνεχίσουμε σε μια οριστική έξοδο απ’ όλη αυτήν την κρίση».

Οπως επισημαίνει: 

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 (πάντοτε με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)

  • κινείται στα επίπεδα της Γαλλίας (-8,2%),
  • η ύφεση είναι βαθιά αλλά ηπιότερη από την Ιταλία (-8,9%) και την Ισπανία (-11%)
  • και πολύ κοντά στην επίδοση της Πορτογαλίας (-7,6%).

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ανακοινώσεως της ΕΛΣΤΑΤ και η βελτίωση της προηγούμενης πρόβλεψής για το ΑΕΠ

  • στο 3ο τρίμηνο του 2020 κατά 1,2, στο 10,5% από 11,7%,
  • το 2ο τρίμηνο 2020 κατά 0,9, στο 13,8% από το 14,7%
  • ενώ στο πρώτο τρίμηνο η αλλαγή είναι οριακή, από το 0,4% στο 0,1%, πάντοτε, όμως, σε θετικό έδαφος.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v