Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε... «έξυπνη» χώρα

Στα χνάρια της Εσθονίας, η οποία πρωτοπορεί στο Ιnternet of Τhings στο δημόσιο, θέλει να βαδίσει η χώρα μας. Εξυπνες πόλεις, έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι, κυβερνοασφάλεια και παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών στο πακέτο.

Το σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε... «έξυπνη» χώρα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους επιδιώκεται να περάσει σε άλλο επίπεδο. Δυνατότητες που κάποτε φάνταζαν επιστημονική φαντασία προγραμματίζεται να βρουν εφαρμογές στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος πλέον μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις ώρες που δαπανά για να έχει πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και έγγραφα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε τη διαδικασία, ώστε να αναπτύξει μια πλατφόρμα Internet of Things (IoT) - iot.gov.gr. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου χρήσης και λειτουργίας μιας κεντρικής κυβερνητικής IoT πλατφόρμας, που θα ανοίξει νέους δρόμους σε χιλιάδες φορείς του Δημοσίου να αναπτύξουν «έξυπνα» συστήματα χωρίς παρόχους. 

Η χρήση τεχνολογιών ΙοΤ σε συνδυασμό με τις υπερυψηλές ταχύτητες και την εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (latency) που προσφέρει το δίκτυο 5G, καθώς και τις δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων μέσω αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής εκμάθησης είναι πλέον γεγονός. 

Ως IoT ορίζουμε το δίκτυο επικοινωνίας συσκευών ή και αισθητήρων, που ως στόχο έχει τη μετάδοση πληροφοριών που συλλέγουν αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και μπορούν να αναλυθούν σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη ορθών αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά και πρόσφατα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία μιας κεντρικής, οριζόντιας πλατφόρμας ΙοΤ, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη βασική υποδομή για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προς ανάπτυξη διαφορετικών λύσεων ΙοΤ, είναι αναγκαία. 

Ενδεικτικά, οι λύσεις θα μπορούσαν να είναι:

  1. Έξυπνες πόλεις
  2. Έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι
  3. Παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους κ.ά.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η πλατφόρμα αυτή θα σχεδιαστεί ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για τον σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων σε αρμόδιους φορείς, χωρίς να τους περιορίζει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, αρχιτεκτονικές λύσεις και παρόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος (φθηνότερη υλοποίηση), μεγιστοποιώντας τα οφέλη προς τους πολίτες. 

Περαιτέρω, η ενιαία ΙοΤ πλατφόρμα, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία ανάπτυξης στους αρμόδιους φορείς, θα επισπεύδει τον χρόνο ανάπτυξης, δοκιμής και παραγωγικής λειτουργίας και θα εξασφαλίζει κατά το μέγιστο δυνατό την κυβερνοασφάλεια του όλου συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην «Ψηφιακή Βίβλο»  περιλαμβάνεται το έργο «Ψηφιακή υποστήριξη για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια με χρήση εργαλείων IoT». 

Το έργο αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων κτηρίων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν με έξυπνο εξοπλισμό του διαδικτύου των πραγμάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος στο ελληνικό δημόσιο, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια του ελληνικού δημοσίου και η μείωση των ενεργειακών εξόδων.

Οικονομίες κλίμακος 

Ο δήμος των ΗΠΑ που πέρασε σε έξυπνους μετρητές για την παρακολούθηση της χρήσης του νερού είδε άμεση και ασφαλή εξοικονόμηση χρημάτων. Η διαδικασία συλλογής δεδομένων εξελίχθηκε από μια χειρωνακτική διαδικασία, στην οποία οι τεχνικοί ταξίδευαν σε κάθε μετρητή, σε μία γρήγορη και τυποποιημένη εργασία από συστήματα IoT, όπου οι αυτόματοι μετρητές κατέγραφαν και απέστελλαν σε μια κεντρική βάση δεδομένων τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Αυτό εξοικονόμησε πολλά χρήματα, τόσο σε ώρες εργασίας όσο και σε εξοπλισμό όπως φορτηγά. Η πόλη υπολογίζει συνολική εξοικονόμηση 28 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρή εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας. 

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της πόλης του Όσλο, όπου με τέτοιου είδους έξυπνες λύσεις επιτεύχθηκε η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 62%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v