Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για ενοίκια, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση πάγιων δαπανών και Γέφυρα ΙΙ, με φόντο την παράταση του lockdown. Στο Μεσοπρόθεσμο οι αποφάσεις για εισφορά αλληλεγγύης του 2022.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της βεντάλιας μέτρων στήριξης που θα ισχύσουν τις επόμενες εβδομάδες με φόντο την παράταση του Lockdown.

Το οικονομικό επιτελείο καταγράφοντας εβδομαδιαίο κόστος 750 εκατ. ευρώ κάθε επταήμερο παράτασης των περιοριστικών μέτρων, μετράει τα κουκιά των παρεμβάσεων με την προσδοκία πως τα δεδομένα της πανδημίας θα επιτρέψουν την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς στις 29 Μαρτίου. Από χθες, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν βάζει στο τραπέζι συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να διαμηνύει πως η σχετική συζήτηση «δεν είναι της παρούσης», μετά την έκρηξη των κρουσμάτων .

Οι λοιμοξιωλόγοι έχουν και πάλι τον τελευταίο λόγο, την ώρα που οι οικονομολόγοι σημειώνουν με νόημα πως «η μαύρη οικονομία δουλεύει χωρίς μάσκα συμβάλλοντας στη διασπορά του ιού» .Υπ' αυτή την έννοια είναι προτιμότερο λένε, μόλις ο αριθμός των κρουσμάτων το επιτρέψει η αγορά να αρχίσει να λειτουργεί με περιορισμούς και πρωτόκολλα αλλά να λειτουργεί «κανονικά», καθώς τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και η πραγματική οικονομία όσο και η κοινωνία αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης. «Προσευχόμαστε» είπε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας (στον ΣΚΑΙ) να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από πιθανές ημερομηνίες.

Με το τοπίο της εξόδου να παραμένει θολό, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ με την υποβολή των αιτήσεων να δρομολογείται στο τέλος Απριλίου με βάση τα δεδομένα τζίρου του πρώτου τριμήνου. Κατά την έξοδο από το τρέχον κύμα της πανδημίας θα εφαρμοστεί και το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και τις επιχορηγήσεις να έχουν μορφή έκπτωσης φόρου ή ασφαλιστικών εισφορών ενώ αναμένεται να προηγηθούν οι ανακοινώσεις για τη Γέφυρα ΙΙ της επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων με 300 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιθανότητες παράτασης για έναν ακόμα μήνα συγκεντρώνουν τα μηδενικά ενοίκια τον Απρίλιο, ενδεχομένως με ορισμένες τροποποιήσεις. Για την εστίαση η οποία σε όλα τα σενάρια δεν αναμένεται να ξεκινήσει την επαναλειτουργία της με τραπεζάκια έξω από τα μέσα Απριλίου, η επιδότηση του ενοικίου από το δημόσιο θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο και για τα γυμναστήρια ή όποιες άλλες επιχειρήσεις καλύπτονται σήμερα από την πλήρη επιδότηση των ενοικίων από το δημόσιο, καθώς παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Στο βαθμό όπου ανοίξει το λιανεμπόριο θα παύσει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας ώστε να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, στην καταβολή του οποίου ήδη από τον Μάρτιο ενεργοποιήθηκαν «κόφτες» αφήνοντας εκτός περίπου 50.000 επιχειρήσεις (με αύξηση τζίρου το 2020).

Το 2022

Οι αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές το 2022 θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε εκτιμήσει πως μετά την κατεύθυνση της Κομισιόν για «παγωμένο» Σύμφωνο Σταθερότητας με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει επίσης παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περισσότερο «μετρημένος» δήλωσε χθες σχετικά πως «είναι νωρίς να μιλήσουμε για το 2022 όταν ακόμα έχουμε πολύ τραχανά μπροστά μας».

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως ούτως ή άλλως υπήρχε πρόθεση της κυβέρνησης να μην επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης το 2022 (το έχει δηλώσει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός) αλλά η απόφαση της κυβέρνησης δεν υπάρχει λόγος να ανακοινωθεί από τώρα, πριν καλά καλά ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή επάνοδο της αγοράς σε συνθήκες κανονικότητας.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου. Δεν αποκλείεται όμως στην υποχρέωση υποβολής να δοθεί παράταση για όλες τις χώρες από το Eurogroup ή ακόμα και αναβολή όπως είχε συμβεί πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v