Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είκοσι έργα προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ δημοπρατεί η ΚτΠ

Σε «πυρετό» διακηρύξεων και διαγωνισμών βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται έργα και δράσεις που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Τα νέα έργα που δημοπρατεί.

Είκοσι έργα προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ δημοπρατεί η ΚτΠ

Περισσότερα από 20 έργα, προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Πρόκειται για έργα που, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, έχουν ως τελικό στόχο και αποδέκτη την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Έργων ΚτΠ κ. Δημήτρη Γιάντση, ο αριθμός των έργων που θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα της «Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», τα οποία πρόκειται να ανατεθούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και τα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα οποία θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέρος των οποίων πρόκειται να υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Αυτή τη στιγμή, η ΚτΠ διαχειρίζεται 150 συμβάσεις δημόσιων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού περίπου 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν ο προϋπολογισμός των έργων και δράσεων που διαχειρίζεται η εταιρεία ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ.

Τα νέα έργα που δημοπρατούνται άμεσα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που δημοπρατήθηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων.

Ωστόσο έρχονται άμεσα και άλλα έργα όπως:

  • Ο εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού συμβουλίου του Κράτους και η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του (ΝΣΚ).
  • Η δημοσιονομική μεταρρύθμιση με χρήση Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη της λειτουργίας των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και της λοιπής Γενικής Κυβέρνησης (Gov ERP).
  • Το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων υπηρεσιών και λοιπών φορέων μέσω διαδικτυακής πύλης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).
  • Η ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου βελτίωσης της οργανωτικής λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών υποστήριξης της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την Ναυτιλία.
  • Η υλοποίηση διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της πλατφόρμας GOV HUB.
  • Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα έργα σε στάδιο ωρίμασης

Σε στάδιο ωρίμασης βρίσκονται άλλα 10 έργα, με στόχο οι πολίτες να έχουν καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση για συναναστροφές με το δημόσιο αλλά και για «θωράκιση» του Δημοσίου σε διάφορους τομείς.

Πρόκειται για τα εξής:

  • Την αναβάθμιση της πλατφόρμας για τη διαχείριση χρεών πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Την οργανωτική λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας. Ηδη έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι ενώ η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο υπάλληλοι των ΚΕΠ να «εκπαιδεύσουν» τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του gov.gr.
  • Το σύστημα Μετεωρολογικής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης δίνοντας χρόνο για την κατάλληλη προετοιμασία.
  • Την επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου (e-ticketing) και ελέγχου εισόδου επισκεπτών (access control) αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου οι τουρίστες που επισκέπτονται στην χώρα μας θα μπορούν άνετα και χωρίς ταλαιπωρία να προμηθεύονται τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια για είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους.
  • Την αναμόρφωση συστήματος των Ταχυδρομικών Κωδικών (ΤΚ) της χώρας για την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που θα διευκολύνει σημαντικά στην άμεση παράδοση αλληλογραφίας.
  • Την ψηφιακή εφαρμογή εκτιμητικής διαδικασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα.
  • Το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Εργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ).
  • Την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM).
  • Την ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Άμεση εκμετάλλευση των Public Cloud υποδομών

Παράλληλα, με στόχο την κάλυψη των επαυξημένων αναγκών, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να εξερευνήσει την άμεση εκμετάλλευση και των Public Cloud υποδομών για την υλοποίηση υβριδικού νέφους και τα οφέλη τα οποία αυτή η λύση προσφέρει (νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, απομακρυσμένη διαθεσιμότητα των υποδομών, ευελιξία στην αυξομείωση των πόρων), έτσι ώστε η Δημόσια Διοίκηση να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή ευελιξία στην κάλυψη των υφιστάμενων και νέων αναγκών.

Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τους βασικούς παρόχους Δημοσίου Νέφους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Ήδη σχεδιάζεται Διαγωνιστική Διαδικασία για Σύναψη Εταιρικής Σύμβασης προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών για Χρονικό Διάστημα τριών (3) ετών, που θα δύναται να παραταθεί, σύμφωνα με τα όσα θα καθοριστούν στο τεύχος προκήρυξης και τα όρια που προβλέπονται από την νομοθεσία. Η Κοινωνία της Πληροφορίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να προκηρύξει αυτό το έργο με προϋπολογισμό περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ο Διαγωνισμός για τους Δείκτες Απόδοσης της ΚτΠ

Μάλιστα προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία της και αποδοτικότητα η ΚτΠ προχώρησε σε διαγωνισμό με αντικείμενο σύμβασης την επιλογή Αναδόχου για το Έργο «Εκπόνηση Δεικτών Απόδοσης (KPI), Στόχων και αντίστοιχων Διαδικασιών και Αναφορών για την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.».

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 10 μήνες και η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται στο ποσό των 49.500 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (συνολικός προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 61.380,00 ευρώ). Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής μόνο. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα Διακήρυξη το αργότερο μέχρι τις 29-03-2021 και ώρα 12:00 στην έδρα της Αναθέτουσας Αρχής, Χανδρή 3, Μοσχάτο, ΤΚ 183 46, ισόγειο.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη επιχειρησιακής στοχοθεσίας για την Εταιρεία και η παρακολούθηση αυτής, ώστε με τρόπο μετρήσιμο και αντικειμενικό να είναι εφικτή η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της Εταιρείας και της επίτευξης προόδου προς την κατεύθυνση των στρατηγικών και επιχειρησιακών της στόχων.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υποστηρίξει τεχνικά την ΚτΠ Μ.Α.Ε. στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v