Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Παρατείνονται για ένα έτος τα μέτρα για το γάλα

Διατηρείται η δέσμευση για Δέλτα και ΜΕΒΓΑΛ να αγοράζουν νωπό γάλα με ελάχιστη εγγυημένη τιμή.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Παρατείνονται για ένα έτος τα μέτρα για το γάλα

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού («ΕΑ») συνεδρίασε στις 17 Μαρτίου 2021 για να αξιολογήσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, την αποτελεσματικότητα της δέσμευσης A.1 - Α.1.1 που προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 650/2017 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά νωπού αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου να αποφανθεί υπέρ της άρσης ή της παράτασης αυτής, δυνάμει του όρου Α.1.2 των δεσμεύσεων, για ακόμα ένα έτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω δέσμευση, οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ ανέλαβαν να αγοράζουν (απευθείας ή μέσω τρίτων) νωπό αγελαδινό γάλα από κάθε παραγωγό γάλακτος - κτηνοτρόφο, με τον οποίο είχαν συνεργασία κατά την 21.10.2017 στους Νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Πέλλας, Φλώρινας, Καβάλας, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας και Χαλκιδικής με ελάχιστη εγγυημένη τιμή, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Η δέσμευση αυτή καταλαμβάνει και όσους παραγωγούς γάλακτος είχαν συνεργασία την 21.10.2017 με οποιαδήποτε εκ των δύο εταιριών, αλλά η συνεργασία αυτή διεκόπη, ανυπαιτίως, από τους παραγωγούς, και τυχόν έχει επανεκκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μία από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλότερες τιμές.

Με την υπ’ αριθ. 726/2021 Απόφαση της, η οποία εκδόθηκε την 17η Μαρτίου 2021, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Ολομέλεια, ομόφωνα, αποφάσισε:

Α. Την παράταση της ισχύος της δέσμευσης A.1 - Α.1.1 που προβλέπεται στην Απόφαση 650/2017 για ένα ακόμα έτος, ήτοι από την 21.10.2020 έως την 20.10.2021.

Β. Την εξαίρεση του βιολογικού γάλακτος από τον υπολογισμό της ελάχιστης εγγυημένης τιμής κατά τα οριζόμενα στην δέσμευση Α.1 - Α.1.1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v