Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρεάν ατομικά test σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων

Η κυβέρνηση θα προσφέρει από τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου δωρεάν ατομικά rapid test σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων. Θα δίνεται ένα την εβδομάδα με βάση το AMKA, δηλαδή τέσσερα το μήνα. Τα ερωτήματα.

Δωρεάν ατομικά test σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων

Τα μέτρα δουλεύουν και φέρνουν αποτέλεσμα υποστήριξε ο Ακης Σκέρτσος στην ενημέρωση του τύπου για την πορεία της πανδημίας, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά τα σκληρά νούμερα της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη.

Χαρακτήρισε μίζερη την κριτική της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τις διαθέσιμες ΜΕΘ και τα μέσα μεταφοράς υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος και στα δυο μέτωπα.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε μια δύσκολη στιγμή γιατί έχουν επιστρατευτεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του συστήματος Υγείας. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε σκληρό lockdown δήλωσε ότι υπάρχουν οι μεταλλάξεις και η κόπωση που οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων. Υπάρχουν επισκέψεις σε σπίτια, αλλά και πορείες διαμαρτυρίας που, όπως είπε, συμβάλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει από τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου δωρεάν ατομικά rapid test σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων. Θα δίνεται ένα την εβδομάδα με βάση το AMKA, δηλαδή τέσσερα το μήνα. 

Παρά ταύτα δήλωσε ότι πρέπει να δοθούν κάποιες ανάσες ελευθερίας για να υπάρχει υψηλότερη συμμόρφωση.

Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με μία σειρά από θέματα που προκύπτουν, όπως:

  • Ποιος θα διενεργεί το τεστ; Ο φαρμακοποιός ή ο πολίτης;
  • Θα είναι τεστ σάλιου ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος;
  • Πώς θα δηλώνονται τα θετικά δείγματα;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα τεστ στο φαρμακείο, με τρόπο που να μην προκύπτει χρέωση για τους πολίτες;

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται στην Κύπρο, όπου οι φαρμακοποιοί διενεργούν τεστ ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (με μπατονέτα) στους πολίτες.  

Τα μέτρα χαλάρωσης

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφασίστηκε:

  •  Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
  • Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6. Μετακίνηση πάλι με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο η επιτροπή αποφάσισε να διατηρηθεί η απαγόρευση γιατί θεωρεί ότι λειτουργεί. Είναι όμως κάτι που θα επανεξεταστεί, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

* Δείτε την παρουσίαση του Ακη Σκέρτσου στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v