Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοθευμένη φέτα εντοπίστηκε στη γερμανική αγορά

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα σημειώνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Νοθευμένη φέτα εντοπίστηκε στη γερμανική αγορά

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στην Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων, σημειώνει η ΔΟΦ σε ανακοίνωσή της.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς - τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v