Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλπάζει» το Super Fast Broadband εν μέσω πανδημίας

Ιδιαίτερα δημοφιλής έχει γίνει η σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι στους Ελληνες καθώς προσφέρει ταχύτητες έως και 100 Mbps. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την επέκταση του Super Fast Broadband.

«Καλπάζει» το Super Fast Broadband εν μέσω πανδημίας

Πάνω από επτάμισι χιλιάδες νέες συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to The Home) κατέγραψε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η δράση Super Fast Broadband. Πρόκειται για το κουπόνι υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, το οποίο παραχωρείται σε πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, πάνω από 35.000 ενεργοποιημένες συνδέσεις, έχοντας απορροφήσει 12,56 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ του συνόλου της δράσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι ενεργές συνδέσεις αριθμούσαν τις 26.500 έναντι μόλις 5.800 στο τέλος Μαρτίου του 2020. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ενεργοποιήθηκαν περίπου 30.000 συνδέσεις.

Η ανοδική τάση καταγράφηκε αρχής γενομένης των περιοριστικών μέτρων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό, αν σκεφτεί κανείς πως ο αριθμός των αιτήσεων για την απόκτηση κουπονιού για επιδοτούμενη σύνδεση FTTH τον περασμένο Οκτώβριο κυμαινόταν κοντά στις 13.300.

Παρά την αύξηση των συνδέσεων πρέπει να δαπανηθούν άλλα 37,5 περίπου εκατ. μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, όπου και ολοκληρώνεται η δράση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πόσο αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί κυρίως λόγω:

  • Του αναμενόμενου ανοίγματος της αγοράς, με πολλές επιχειρήσεις κυρίως εστίασης (μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια) να αναζητήσουν τρόπους για αυξημένες ταχύτητες Internet.
  • Της επέκτασης των επενδύσεων σε οπτική ίνα των εταιρειών που δίνουν δυνατότητα σε όλο και περισσότερους δικαιούχους να έχουν οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

Ωστόσο, σε περίπτωση που λόγω της πανδημίας παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα, εξετάζεται και νέα επέκταση της δράσης. Η επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2022 ήταν αποτέλεσμα της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης από το 2018 που ξεκίνησε η υλοποίησή του έως και τις αρχές του 2020 που ξεκίνησε το πρώτο καθολικό lockdown. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και το γεγονός ότι αρχικά οι επενδύσεις των εταιρειών ήταν σχεδόν μηδενικές, με αποτέλεσμα και το δίκτυο να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.

Όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν επιδότηση συνολικής αξίας 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του προγράμματος, δρομολογεί εκστρατεία επικοινωνίας στα ΜΜΕ, ύψους 160.000 ευρώ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την προσφορά επιδότησης νέων γραμμών υπερυψηλής ταχύτητας σε πρώην λευκές περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος

Η πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» και στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στην οπτική ίνα στο σπίτι προβλέπει πρόταση που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η πρόταση αφορά στον εκσυγχρονισμό των ακινήτων και προβλέπει επιδότηση σε μία πολυκατοικία που επιθυμεί να τοποθετήσει οπτική ίνα. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν "Fiber Ready” κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH) να γίνεται απρόσκοπτα.

Με το πρόγραμμα επιδότησης, θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια, όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για τη μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.

Πώς λαμβάνει κάποιος την επιδότηση

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση των 360 ευρώ για 24 μήνες χρειάζεται η σύνδεσή του να δίνει ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps. Η υπηρεσία θεωρείται ότι είναι άμεσα αναβαθμίσιμη, όταν η πραγματική ταχύτητα καθόδου της μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps σε διάστημα έως 3 εργάσιμες ημέρες, χωρίς εργασίες στον χώρο του τελικού χρήστη, πέραν ίσως από την αντικατάσταση του τερματικού εξοπλισμού, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνδεση παρέχεται με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα και μόνο κουπόνι. Η ενεργοποίηση των SFBB vouchers θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, η δε λήξη της επιδοτούμενης περιόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ενεργοποίηση.

Πώς εκδίδεται το SFBB voucher

Το πρώτο βήμα είναι ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας της δράσης (sfbb.gr), αν στη διεύθυνσή του προσφέρονται (ή προγραμματίζεται να προσφέρονται) SFBB Υπηρεσίες.

Εφόσον αυτό συμβαίνει, με τη χρήση των διαπιστευτηρίων (username / password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της ΑΑΔΕ και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δράσης, εκδίδει τον μοναδικό κωδικό του SFBB voucher, ο οποίος θα του αποσταλεί μέσω e‐mail. Τα στοιχεία που είναι κατάλληλα και αναγκαία για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας (ονοματεπώνυμο, επωνυμία, αρμόδια Δ.Ο.Υ., ΚΑΔ, νομική μορφή, ταχυδρομική διεύθυνση, υποκαταστήματα, πληροφορία σχετικά διακοπή ή μη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.λπ.) των ωφελουμένων αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και μέσω των διαπιστευτηρίων του TAXISNET κατά την υποβολή της αίτησης και μόνο με την καταχώρηση του ΑΦΜ.

Εάν προσφέρονται ήδη SFBB Yπηρεσίες στην εν λόγω διεύθυνση από τουλάχιστον έναν πάροχο, το SFBB voucher θα είναι ενεργό και άμεσα χρησιμοποιήσιμο. Εάν δεν προσφέρονται ακόμη SFBB Yπηρεσίες στην εν λόγω διεύθυνση από κανένα πάροχο (αλλά έχει ανακοινωθεί ότι θα προσφέρονται μελλοντικά), το κουπόνι παραμένει ανενεργό, μέχρι τη στιγμή που ένας τουλάχιστον πάροχος θα προσφέρει SFBB Υπηρεσίες. Στην ιστοσελίδα της δράσης υπάρχουν οι προσφορές από όλους τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι, αφού επιλέξουν τον Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο και την προσφορά SFBB Υπηρεσίας που επιθυμούν, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξαργύρωσης του SFBB voucher, χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο μοναδικό κωδικό του.

Η διαδικτυακή σύνδεση θα πρέπει να εγκαθίσταται στη δηλωθείσα διεύθυνση λειτουργίας και να ενεργοποιείται το ταχύτερο δυνατό εντός των προθεσμιών που δεσμεύουν τον Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου. Για να θεωρείται ενεργοποιημένη η επιλεχθείσα SFBΒ Υπηρεσία από τον Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο, θα πρέπει ο ωφελούμενος να παραλάβει τον εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο (modem / router) και να υπογράψει το σχετικό Δελτίο Παραλαβής, όπου θα δηλώνει υπεύθυνα ότι η σύνδεση που επέλεξε, έχει ενεργοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v