Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 3,8% τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη

Σκωτσέζικο ντους στις εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα, με χαμηλή πτήση για το ΑΕΠ αλλά και αποκλιμάκωση ανεργίας. Βλέπει επίμονα μικρή ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 3,8% τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη

Κόντρα στο ρεύμα των καλύτερων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμηλώνει τον πήχη των προβλέψεών του για την ελληνική. Δεν είναι όμως αυτή η βασικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Η «έκπληξη» έρχεται από τις προβλέψεις για την ανεργία. Ο εφιάλτης εκρηκτικής αύξησης των ανέργων κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού έχει δώσει τώρα τη θέση του σε προβλέψεις μείωσης της ανεργίας στο 15,2% το επόμενο έτος, μετά από οριακή αύξηση φέτος.

Το ΔΝΤ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του, όπως κάνει κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του. Για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ταχύτερη ανάκαμψη, με ρυθμό 6% το 2021 και 4,4% το 2022, μετά από βουτιά του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% πέρυσι (χαμηλότερα κατά 1,1 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο).

Η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων για τις διάφορες χώρες του κόσμου, με βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες τον ρυθμό εμβολιασμού, το εύρος των μέτρων στήριξης, διαρθρωτικές παραμέτρους όπως η εξάρτηση από τον τουρισμό και τις εξαγωγές προϊόντων, ή ακόμα και το μέγεθος της παραοικονομίας και το ποσοστό των θέσεων εργασίας που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς τηλεργασίας (teleworkable jobs). Η Κίνα επέστρεψε ήδη από το 2020 στα επίπεδα ΑΕΠ του 2019, οι ΗΠΑ αναμένεται να το πετύχουν φέτος, η Ελλάδα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ προκύπτει πως αναμένεται να τα καταφέρει το 2022.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% με εντυπωσιακό -δεδομένων των συνθηκών- φίνις της χρονιάς με ανάπτυξη 6,9% το τελευταίο τρίμηνο. Το 2022 θα είναι σαφώς καλύτερο, με ετήσια ανάπτυξη 5%, καλύπτοντας τις απώλειες του 2020 (-8,2%) αλλά σε βάθος χρόνου, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια εκτίμησή του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στη «γειτονιά» του 1% (προβλέπει 1,4% για το 2026).

Στο μέτωπο της ανεργίας, το Ταμείο για μία ακόμα φορά φαίνεται να έχει κάνει λάθος. Προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% το 2020, τώρα εκτιμά πως πέρυσι η ανεργία έκλεισε στο 16,4%. Για το 2021 προβλέπει οριακή επιδείνωση στο 16,6% αλλά το 2022 υποστηρίζει πως η ανεργία θα συρρικνωθεί στο 15,2%.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, φέτος η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό (-1,3% πέρυσι), γράφοντας πληθωρισμό 0,2% (+0,8% το 2022) αλλά όχι και από το μεγάλο άνοιγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο από 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι θα περιοριστεί οριακά στο 6,6% του ΑΕΠ φέτος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ουσιαστικά ελλειμματικό έως και το 2026 (-3,5% του ΑΕΠ το 2022 και το 2026).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v