Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάβει πράσινο φως για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με θέμα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο προνομιακός όρος για τους Έλληνες μετόχους της τράπεζας και το χρονοδιάγραμμα.

Ανάβει πράσινο φως για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Το πρώτο βήμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να γίνει σήμερα, με την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Με βάση το πλάνο της τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί με βιβλίο προσφορών τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες επενδυτές. Για τους εγχώριους επενδυτές θα τρέξει δημόσια προσφορά, με στόχο την κάλυψη του 10% της συνολικής διάθεσης.

Η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για να αποφασίσει τους όρους και το ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου. Οι όροι διενέργειας της αύξησης εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απριλίου, προκειμένου η διαδικασία να ξεκινήσει στις 21 Απριλίου και να ολοκληρωθεί -συμπεριλαμβανομένης και της κατανομής των νέων μετοχών- γύρω στις 10 Μαΐου 2021.

Η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες μετόχους της τράπεζας να λάβουν τον απαραίτητο αριθμό νέων μετοχών, εφόσον εγγραφούν στη δημόσια προσφορά (σ.σ. επί της ουσίας, τους δίνεται το προνόμιο στην κατανομή των νέων μετοχών).

Όσον αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σήμερα κατέχει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας, αποκτά μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους καθαρά επενδυτικό ρόλο και αναμένεται να μπει στην αύξηση κεφαλαίου, με στόχο όμως τη μείωση της συμμετοχής του κάτω από το 33%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ιδιαίτερα θερμό και δεν αποκλείεται το ποσοστό του ΤΧΣ, μετά την αύξηση κεφαλαίου, να περιοριστεί στην περιοχή του 26%, όσο δηλαδή είχε πριν γίνει η μετατροπή των Cocos σε μετοχές.

Σύμβουλοι για λογαριασμό της Tράπεζας Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v