Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα εννέα επενδυτικά funds που διεκδικούν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Το προφίλ των επενδυτικών σχημάτων που πέρασαν στην επόμενη φάση. Αποκτούν πρόσβαση στο VDR. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές.

Ποια είναι τα εννέα επενδυτικά funds που διεκδικούν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Εννέα επενδυτικοί οίκοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία πάνω από 10 τρισ. δολάρια, επιλέχθηκαν τελικά για να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης από τη ΔΕH του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκλείστηκαν τα δύο κινεζικά σχήματα, όπως είχε προαναγγείλει χθες το Εuro2day.gr, λόγω ασυμβατότητας, γιατί έχουν κοινό μέτοχο με τη State Grid, μέτοχο του ΑΔΜΗΕ.

Οι υποψήφιοι εταίροι του ΔΕΔΔΗΕ θα έχουν στη συνέχεια πρόσβαση στο VDR (Virtual Data Room), με τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, θα πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence), θα υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας (NDA), με τελική κατάληξη την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.

Τα εννέα funds που εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, χθες, μετά την αξιολόγηση των συμβούλων της ιδιωτικοποίησης Goldman Sachs και Eurobank, είναι τα εξής:

Ardian Infrastructure Funds. Πρόκειται για γαλλικό fund, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ. Στοχεύει στις επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές και είναι τοποθετημένο, μεταξύ άλλων, στην EWE, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας (τηλεπικοινωνίες και ενέργεια), καθώς και στην 2i Rete Gas, τον μεγαλύτερο φορέα διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία, με έδρα το Μιλάνο.

BCI-British Columbia Investment Management Corporation, με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ. Έχει συμμετοχή σε εταιρείες κοινής ωφέλειας σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Χιλή και Καναδά.

BLACKROCK-Blackrock Alternatives Management LLC. Αμερικανικό fund, με συμμετοχές σε πολυεθνικές εταιρείες και διαχείριση κεφαλαίων που φτάνουν τα 8,67 τρισ. δολ.

CVC Capital Partners-Advisers Company, S.a.r.l., επίσης, αμερικανικό fund, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ. Στην Ελλάδα έχει κάνει επενδυτικές τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, τη Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική.

F2i-Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A. Ιταλική επενδυτική εταιρεία, που έχει παρουσία σε εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας, καθώς και σε ιταλικά αεροδρόμια. Διαχειρίζεται κεφάλαια 5,5 δισ. ευρώ.

First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. Είναι fund από την Αυστραλία, με διαχείριση κεφαλαίων 175 δισ. δολ., που ελέγχεται από την Τράπεζα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας και έχει εξαγοραστεί από το Mitsubishi Financial Group. Έχει επενδύσει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας. Έχει παρουσία, επίσης, σε εταιρεία Ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

KKR-KOHLBERG KRAVIS ROBERTS & Co L.P. Το τρίτο, κατά σειρά, αμερικανικό fund, που συγκαταλέγεται παράλληλα στη short list των επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Διαχειρίζεται κεφάλαια 250 δισ. δολ.

MACQUARIE Group Limited. Από την Αυστραλία, επίσης, έρχεται το συγκεκριμένο fund, που διαχειρίζεται 420 δισ. δολ. Είναι ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Έχει επενδύσει σε δίκτυα ενέργειας στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ισπανία.

OHA-Oak Hill Advisors LLP. Πολυεθνικό fund, με διαχείριση κεφαλαίων 49 δισ. δολ., που επενδύει σε δανειακά χαρτοφυλάκια, υποδομές, ενέργεια, ναυτιλία και ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v