Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η ανοδική πορεία του πρώτου φετινού διμήνου και η αισιοδοξία της αγοράς για ακόμη καλύτερες επιδόσεις από το προσεχές καλοκαίρι και μετά. Σύντομα αναμένεται να σταματήσει η πτώση των τιμολογίων στον κλάδο οχημάτων. Αναλυτικός πίνακας.

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για τον ασφαλιστικό κλάδο

Την αισιοδοξία τους για μια ανοδική πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής που θα αρχίσει από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και κυρίως θα συνεχιστεί από το 2022 και μετά εκφράζουν στο Euro2day.gr παράγοντες του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος, η εταιρεία του οποίου ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο με αύξηση παραγωγής 0,5% και στοχεύει να φτάσει στο +7,1% στο τέλος του 2021: «Όλα τα δεδομένα, αλλά και οι εκτιμήσεις όπως αυτή της Τραπέζης της Ελλάδος, μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και για ακόμη καλύτερη πορεία το 2022. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Πίστη προετοιμάζουμε τα δίκτυα, τις υποδομές και τα προϊόντα μας για την ανάκαμψη αυτή».

Γεγονός είναι πως η περυσινή παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά λόγω της ύφεσης και κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο.

«Ήταν αναμενόμενο κάποιοι έμποροι να μην ασφαλίσουν τα κλειστά καταστήματά τους, ή να πράξουν το ίδιο αρκετοί ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν να τα λειτουργήσουν ουσιαστικά από το 2019. Φέτος ωστόσο αναμένεται να έχουμε μια αρκετά καλύτερη τουριστική χρονιά από τον Ιούνιο και μετά, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στο μέτωπο του λιανικού εμπορίου», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος από την αγορά των διαμεσολαβούντων.

Θετικό στοιχείο πάντως για τον κλάδο είναι ότι η παραγωγή του πρώτου φετινού διμήνου (στοιχεία μελέτης Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) σημείωσε αύξηση 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κινούμενη κυρίως από τις καλύψεις ζωής (+13,2%), ενώ οι κλάδοι ζημιών ανέβηκαν μόλις κατά 1,2%, επηρεαζόμενοι από το -6,8% στα οχήματα και από το +14,3% στην υγεία.

Ευνοϊκοί παράγοντες

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος παραγωγής στον κλάδο ζωής κατά το πρώτο φετινό δίμηνο είναι η σημαντική αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (περίπου +11 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με τα οριακά πλέον επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις. Είναι φυσικό πως «τραπεζικές» -και όχι μόνο- ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τα νοικοκυριά να μεταφέρουν τμήμα των καταθέσεών τους σε μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουν την προσδοκώμενη απόδοση των αποταμιεύσεών τους μέσα από την ανάληψη ενός λελογισμένου ρίσκου.

Ένας δεύτερος παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει θετικά στη φετινή παραγωγή του δευτέρου εξαμήνου είναι η προσδοκώμενη διακοπή της πτώσης της παραγωγής στον κλάδο οχημάτων. Πρώτον, γιατί σήμερα αρκετοί οδηγοί επιλέγουν (παρανομώντας) να αφήσουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, σε μια περίοδο που δεν τα κινούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Και δεύτερον, γιατί όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία, θα υπάρξουν ασφαλιστικές εταιρείες που είτε θα διακόψουν τις μέχρι τώρα προσφερόμενες εκπτώσεις είτε ενδεχομένως να προχωρήσουν και σε αυξήσεις τιμολογίων.

Τέλος, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς παρατηρούν ότι μετά την εκδήλωση της τρέχουσας πανδημίας υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε ζητήματα υγείας και μεγαλύτερη αρχική διάθεση προκειμένου να ασφαλιστούν. Επί του παρόντος ωστόσο, οι αυξήσεις της παραγωγής οφείλονται κυρίως στις μεταβολές των τιμολογίων, εξέλιξη που πιθανόν να αρχίσει να αλλάζει από τους επόμενους μήνες, στον βαθμό που το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αρχίσει να ανακάμπτει.

Μεταβολές ασφαλιστικής παραγωγής (2021)

 

Ιαν/ριος

Α' 2μηνο

 

Κλάδος ζωής

22.7%

13.2%

 

Γενικοί κλάδοι

-2.9%

1.2%

 

Σύνολο

8.2%

6.8%

 

Κλάδος οχημάτων

-8.5%

-6.8%

 

Κλάδος υγείας

10.7%

14.3%

 

Συλλογικά συν/κά

-0.2%

3.1%

 

Πηγή: ΕΑΕΕ

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v