Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει φέτος η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με το 2020 ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία. Η έντονη περσινή πτώση, οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ το προσεχές καλοκαίρι.

Ανακάμπτει φέτος η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Το 2021 πρέπει να αποτελέσει έτος ανάκαμψης για τις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, υποστηρίζει η ευρωπαϊκή ένωση του κλάδου EURATEX, η οποία ωστόσο φοβάται πως μετά την περσινή ύφεση λόγω της πανδημίας, ο κλάδος κινδυνεύει φέτος από την εμφάνιση κενών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως έντονα πτωτική λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η παραγωγή νημάτων να υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2019 κατά 9,3% και της ένδυσης κατά 17,7%. Η κρίση εμφάνισε μεγάλη ένταση ιδιαίτερα προς τα μέσα της περσινής χρονιάς, όταν οι απώλειες της παραγωγής είχαν υπερβεί το 50%. Αντίθετα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους η ζήτηση στα νήματα ανέκαμψε κατά 1,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ αντίθετα συνέχισε να υποχωρεί κατά 6,8% στα ρούχα, ως αποτέλεσμα της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θεωρούνται ως πρώτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ανοδική τάση κυρίως στο μέτωπο των νημάτων και λιγότερο σε αυτό της ένδυσης. Επίσης, οι προοπτικές απασχόλησης δείχνουν μια ισχυρή αύξηση. Θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται φέτος από τις ελληνικές νηματουργίες, καθώς διαπιστώνουν αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά συνέχιση των πολύ φτωχών επιδόσεων στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, η παρατηρούμενη τάση ανάκαμψης κινδυνεύει από την πρόσφατη εμφάνιση αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα σε νήματα και ένδυση. Ειδικότερα, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών (υφασμάτινες ίνες, βαφές) και του μεταφορικού κόστους, η αρνητική επίδραση από τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και οι πολιτικές αναταραχές σε ορισμένες σημαντικές προμηθεύτριες χώρες (π.χ. Κίνα, Μιανμάρ) δημιουργούν αβεβαιότητα, η οποία προστίθεται στις προκλήσεις της πανδημίας.

Σ' αυτή τη βάση, σύμφωνα με τη EURATEX, το 2021 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θεωρείται κεντρικού ενδιαφέροντος ζήτημα μια κλαδική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα συνοδεύεται από υποστηρικτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της EURATEX Dirk Vantyghem, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης έχουν επιδείξει μεγάλη αντοχή και ευελιξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις. «Τώρα είναι η ώρα να σχεδιαστεί μια σύγχρονη δομή που θα υποστηρίξει τις εταιρείες κατά τη διαδικασία της μετάβασής τους. Πρέπει να εστιάσουμε στην υποσχόμενη καινοτομία, να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης των εργασιών, να δημιουργήσουμε ισχυρές εφοδιαστικές αλυσίδες.

»Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας αναμένεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2021: Στον βαθμό που αναμένεται να εστιάσει δυναμικά στη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα, η EURATEX επιμένει ότι η στρατηγική θα πρέπει να λάβει μια ευρύτερη προοπτική και να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα αυτού του κεντρικού πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της EURATEX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v