Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπλάσεις και έργα brown field οδηγούν το εγχώριο real estate

Παραμένει ισχυρή η ζήτηση για γραφεία σύγχρονων προδιαγραφών, logistics center και ξενοδοχεία. Οι ευκαιρίες που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις αναπλάσεις. Γιατί παραμένει χαμηλό το διεθνές ενδιαφέρον. Όσα ειπώθηκαν στο webinar της ΕΑΣΕ.

Αναπλάσεις και έργα brown field οδηγούν το εγχώριο real estate

Παρά το εμβληματικό green field έργο του Ελληνικού, η αγορά real estate αναμένεται να κινηθεί κυρίως από τα brown field έργα (αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων) και τις αναπλάσεις, υποστήριξαν oι κ.κ. Δ. Ανδριόπουλος, πρόεδρος και CEO της Dimand και Ά. Καρυτινός, CEO της Prodea AEEAΠ, ως βασικοί ομιλητές εξειδικευμένου webinar της ΕΑΣΕ.

Η ζήτηση για ακίνητα και αναπτύξεις παραμένει ισχυρή, υποστήριξαν αμφότεροι, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά το ενδιαφέρον, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς παραμένει «μικρομεσαίο» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλους ξένους επενδυτές, που επιζητούν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, που θα εξασφαλίσουν αποδόσεις.

Παρά την παραπάνω παράμετρο, ωστόσο, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά εν μέσω πανδημίας αλλά και ενόψει ενός ισχυρού χρηματοδοτικού προγράμματος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατά τον κ. Α. Καρυτινό, επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό για ακίνητα γραφείων «σύγχρονων προδιαγραφών», όπου η προσφορά είναι μικρή, για χώρους logistics, αλλά και για ξενοδοχειακά ακίνητα. Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρά τη ζήτηση δεν μπορούν να επιτευχθούν deals μεγάλου μεγέθους, εξαιτίας της διάρθρωσης τόσο της ιδιοκτησίας όσο και της φύσης της εγχώριας οικονομίας 

Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Ανδριόπουλος επισήμανε την ευκαιρία που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου ήδη έχουν ενταχθεί αναπλάσεις για το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, το Τατόι και τη διασύνδεσή του με την Πάρνηθα, τη διπλή ανάπλαση σε Ελαιώνα και Λ. Αλεξάνδρας, αλλά και την πρόσφατη ένταξη του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχομένως στο μέλλον να δημιουργηθούν περαιτέρω ευκαιρίες από την αλλαγή χρήσης σε περιοχές όπως «το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο Αστακός, ακόμη και οι περιοχές απολιγνιτοποίησης».

Αμφότεροι οι ομιλητές εστίασαν στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες επενδύσεις σε υποδομές από το κράτος. Για παράδειγμα το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, η Ριβιέρα, συνολικού μήκους 72 χλμ., θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική υπεραξία, εφόσον οι προγραμματισμένες ιδιωτικές επενδύσεις (Ελληνικό, Αστέρια Γλυφάδας, Αστέρας Βουλιαγμένης κ.α.) υποστηρίζονταν από δημόσιες υποδομές.

Ειδική μνεία έγινε και για την αξιοποίηση ακινήτων στο αθηναϊκό κέντρο, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό, βασικά υπουργεία και υπηρεσίες (σήμερα αναμένονται διευκρινίσεις επί του θέματος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου των συναρμόδιων υπουργείων). Με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες, αναμένεται η απελευθέρωση 127 κτιρίων στο αθηναϊκό κέντρο (εκ των οποίων 20 ανήκουν στο δημόσιο και 107 είναι μισθωμένα από ιδιώτες προς χρήση από δημόσιες υπηρεσίες), ενώ στην ΠΥΡΚΑΛ σχεδιάζεται η δημιουργία 7 νέων κτιρίων και η ανάπλαση 25 διατηρητέων οικημάτων εντός της έκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v